NATO: Zabrinuti smo zbog izjave Rame, ali je rješenje kod vas

Tanjug
NATO: Zabrinuti smo zbog izjave Rame, ali je rješenje kod vas

Brisel: Dan poslije reči Edija Rame o mogućoj destabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu ako izostane perspektiva EU, u NATO kažu da ih zabrinjava pogoršanje situacije.

Tanjugu je rečeno da se apeluje na dijalog.

"Ohrabrujemo lidere na Zapadnom Balkanu da se drže svojih obaveza i da nastave putem dijaloga i pomirenja. NATO i ostatak međunarodne zajednice imaju ulogu da pomognu, ali se konačno rješenje za probleme regiona mora naći u samom regionu", navodi se u odgovoru neimenovanovanog zvaničnika NATO na pitanje da prokomentariše Raminu izjavu.

U NATO navode i da budućnost Zapadnog Balkana vide u okvirima evro-atlantske saradnje.

"NATO budućnost Zapadnog Balkana vidi u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija, a lidere zemalja regiona poziva da nastave putem dijaloga i pomirenja", navodi se u odgovoru.

Na molbu da iznesu ocijenu o trenutnoj situaciji u regionu i stavu albanskog premijera Edija Rame koji ne isključuje i mogućnost ujedinjenja Kosova i Albanije, u sjedištu NATO naglašavaju svoju zabrinutost zbog "pogoršanja situacije u posljednje vrijeme".

Iz Alijanse poručuju i da je Zapadni Balkan od strateškog interesa i za EU i za NATO.

Stabilnost i bezbjednost ovog regiona doprinosi stabilnosti i bezbjednosti Evrope. NATO će zadržati svoje prisustvo, pažnju i angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući i nastavak misije KFOR.

"KFOR će nastaviti da ima svoju ulogu u podršci svih građana na Kosovu, u skladu sa mandatom UN", rečeno je Tanjugu u snedištu NATO u Briselu.

Visoki zvaničnik NATO u odgovoru Tanjugu naglašava da Snevernoatlantska alijansa podržava evroatlantske aspracije zemalja regiona i ponavlja da su "demokratija, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusnedski odnosi neophodni za saradnju i stabilnost regiona".

"Mi budućnost regiona vidimo u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija za one zemlje koje to žele. To će biti od koristi za građane, za te zemlje kao i za celu evro-atlantsku porodicu. Odlučni smo u namneri da pomognemo zemljama u regionu da sprovedu reforme u cilju boljeg života svojih građana, bez obzira da li one žele da se priključe NATO ili ne. Mi poštujemo njihov izbor, šta god on bio", poručio je taj zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana