Nastavlja se rat protiv ćirilice

Agencije
Nastavlja se rat protiv ćirilice

Vukovar - Predstavnici takozvanog Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara saopštili su juče kako će nastaviti borbu protiv uvođenja ćirilice u službenu upotrebu u gradu Vukovaru, prenose agencije.

U predizbornoj kampanji za lokalne izbore za vukovarsko Gradsko vijeće i gradonačelnika Grada Vukovara, Štab je dao podršku koaliciji predvođenoj HDZ-om te kandidatu Ivanu Penavi jer su ocijenili da, uz njihovu pomoć, mogu ostvariti svoje zahtjeve, među kojima je najvažniji proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama iz rata.

Na taj način, smatraju u Štabu, spriječila bi se mogućnost uvođenja ćirilice u službenu upotrebu i postavljanje tabli sa dvojezičnim natpisima u Vukovaru.

- Sada kada smo izgubili i ovu demokratsku bitku za Vukovar, kada komunisti i Srbi slave, pitamo sve one koji su nas optuživali i prozivali, kao i sve one Hrvate, sve građane, sve borce i stradalnike koji nisu glasali, a koji su govorili kako im je hrvatski Vukovar u srcu: Da li se bolje osjećate? Možete li se sada pogledati u ogledalo? Možete li dostojanstveno obući uniformu koju ste nosili u Domovinskom ratu? Imate li utisak da ste zastranili? - navode u saopštenju predstavnici Štaba.

Kažu da će Vukovar i dalje ostati hrvatski grad i mjesto posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata.

Veliki broj članova takozvanog Štaba, istupio je iz ove organizacije, poslije odluke da će podržati HDZ na lokalnim izborima.

Predizbornu kampanju u Vukovaru obilježilo je podizanje međunacionalnih tenzija, jer su iz Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara uoči izbora dijelili letke u kojima su poručivali da je glas za Sabu glas za ćirilicu.

Sabo

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) koji je dobio drugi gradonačelnički mandat, na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj povodom pobjede u drugom krugu izbora, dotakao se i angažmana Štaba u predizbornoj kampanji koalicije predvođene HDZ-om, utvrdivši kako je Štab od prvog dana osnivanja bio i ostao produžena ruka HDZ-a s ciljem unošenja nemira među Vukovarce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana