Nastavak protesta, sukobi u Tetovu

Tanjug
Nastavak protesta, sukobi u Tetovu

Tetovo - Policija u makedonskom gradu Tetovu upotrebila je danas šok-bombe da rastjera nekoliko stotina albanskih demonstranata.

Oni su se okupili nezadovoljni presudom izrečenom šestorici njihovih sunarodnika, koji su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva petorice mladih Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine u Smilkovcu.

U Tetovu je oko 600, uglavnom mladih Albanaca, bacalo kamenice na policiju, ispred sjedišta albanske partije DUI koja je partner u Vladi Makedonije.

Policija je silom rasturila okupljene, a lokalni mediji su javili da je povređeno dvoje demonstranata, prenio je AP.

Protesta je danas bilo i u prestonici Skoplju, kao i u zapadnim gradovima Strugi, Kičevu, Gostivaru i Debru, ali su, prema riječima portparola makedonske policije Ive Kotevskog, prošli bez incidenata.

Protesti su počeli u petak, kada je u Skoplju, u žestokim sukobima policije i Albanaca, povređeno oko 20 policajaca i demonstranata.

EU, SAD, OEBS i NATO su u subotu u zajedničkom saopštenju pozvali građane Makedonije da se uzdrže od nasilja, poslije protesta Albanaca u petak, tokom kojih je policija upotrebila suzavac, šok bombe i vodene topove da bi rastjerala nasilne demonstrante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana