Nastavak litija i bez policijskog obezbjeđenja

Srna
Nastavak litija i bez policijskog obezbjeđenja

CETINjE - Molitvene litije sveštenstva i vjernog naroda u Crnoj Gori biće nastavljene, uprkos jednostranom aktu Uprave policije da ih više neće obezbjeđivati, saopštio je Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori.

"O ovom jednostranom potezu crnogorske policije u toku dana ćemo obavijestiti sve ambasade u Crnoj Gori, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a od Uprave policije tražimo obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako je vlast zabranila naše protestne skupove", ističe se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta naveli su i da je danas ovim povodom iz kancelarije Mitropolije crnogorsko-primorske zatražen hitan sastanak sa direktorom policije Crne Gore Veselinom Veljovićem, koji je taj sastanak odbio.

Upravi policije iz Episkopskog savjeta upućen je poziv da vrši svoje dužnosti u skladu sa zakonskim obavezama.

"Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama, takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da je Crkva do sada imala vrlo korektnu saradnju i dogovore sa organizacionim djelovima policije u svim gradovima, pa se ovakva iznenadna promjena stava svih njih - od zahvalnosti Mitropoliji zbog mirnih okupljanja do odbijanja saradnje - može objasniti samo političkim pritiskom na Upravu policije.

Episkopski savjet istovremeno obavještava vjerni narod da će se molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti.

"O načinu njihovog sprovođenja sveštenstvo će se dogovoriti sa svojim episkopima i o tome blagovremeno obavijestiti vjernike", navodi se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta napominju da su se razlozi odustajanja policije od dosadašnjeg angažovanja "kretali od zamorenosti policijskog ljudstva, preko informacija o mogućim incidentima, do pozivanja na to kako dosadašnje litije nisu vršene po zakonu, te da je i sama policija, učešćem u njihovom organizovanju, navodno kršila zakon".

"Jedan broj policijskih načelnika se pozivao na netačno prenesenu izjavu sveštenika Gojka Perovića, datu u nedjelju RTS-u, kako Crkva ima teškoća sa organizacijom litija - što je velika obmana javnosti ako se zna da ta izjava u cjelosti glasi da pored svih teškoća uspijevamo da sve organizujemo uz Božiju pomoć i pribranost i snagu naroda", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se precizira da je sa Veljovićem zatražen hitan sastanak, "na kome bi se zajednički sagledale sve eventualne poteškoće i gdje bi se ponudila kadrovska pomoć policiji od redara - volontera iz redova Crkve".

"Sastanak je bio potreban tim prije što su velike i mnogoljudne litije zakazane za četvrtak i nedjelju veče, pa nam jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki organizacioni problem. Smatrali smo da se u dogovoru mogu prevazići svi problemi i da pravo građana na mirno okupljanje i pokazivanje neslaganja sa političkim odlukama, ne smije biti dovedeno u pitanje", navodi se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta dodaju da je Veljović odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek poslije nedjelje, "dovodeći Crkvu na taj način, pred svršen čin u pogledu organizacije litija sutra uveče i u nedjelju".

Crnogorska Uprave policije saopštila je danas da policija od sutra neće obezbjeđivati molitvene litije koje organizuje SPC u Crnoj Gori, zbog izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i upozorila da će svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama snositi organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana