Nasljednik "hamera" prodaje se kao alva

Agencije
Nasljednik "hamera" prodaje se kao alva

LjUBLjANA - Novo američko lako oklopno vozilo JLTV - "oškoš", nasljednik popularnog "hamera", neobično dobro se prodaje među članicama NATO-a na Balkanu.

Nakon što su Crna Gora i Slovenija ugovorile nabavke tog terenca sa zvaničnim Vašingtonom, na redu je, po svemu sudeći, i Sjeverna Makedonija.

Naime, poslije vijesti da je Podgorica sklopila ugovor o nabavci 69 vozila JLTV za 36 miliona dolara, što je najveći aranžman o prodaji vojne opreme u istoriji između Crne Gore i SAD, u nabavku JLTV-a uskoro kreće i Sjeverna Makedonija, piše "Sputnjik".

Kako navodi specijalizovani portal "Balkanska sigurnosna mreža", Skoplje, koje uskoro očekuje članstvo u NATO-u, namjerava da nabavi 151 vozilo u periodu do 2024. godine, a zatim još 98 komada u naredne četiri godine.

U dugoročnom planu razvoja operativnih sposobnosti Sjeverne  Makedonije do 2028. godine predviđena je potrošnja po milion evra za pojedinačno vozilo.

Po svemu sudeći, Skoplje, Ljubljana i Podgorica ugovorili su posao kroz direktne pregovore njihovih ministarstava odbrane sa Pentagonom, koji je u ime korisnika zaključio narudžbine sa proizvođačem - američkom firmom "Oškoš".

Tako će te tri zemlje bivše Jugoslavije postati prve države koje će nakon SAD u svom oružnom arsenalu imati JLTV, što bi trebalo da bude odskočna daska za prodaju tog terenca širom svijeta.

Interesantno je ipak da je, kako javljaju crnogorski mediji, u pitanju "lako oklopno vozilo pogodno za međunarodne operacije, pa taj podatak već može da govori o namjeni u crnogorskoj vojsci".

To upućuje da Crna Gora kupuje vozila "oškoš" prevashodno kako bi bila kredibilan NATO partner u kampanjama širom svijeta.

Čini se da je računica Vašingtona prilično jasna - svojim NATO partnerima iz bivše Jugoslavije prodaće naoružanje koje će oni kasnije koristiti u kampanjama Alijanse.

Treba dodati i to da će Crna Gora nabavku tih vozila platiti iz kredita.

 

Lovci tenkova

Što se Slovenije i Sjeverne Makedonije tiče, za sada postoji informacija da Ljubljana planira da jedan vod JLTV vozila koristi kao lovce tenkova.

Slični su i planovi Skoplja, koje planira da nasljednici "hamera" imaju protivoklopnu namjenu, pa će ta vozila u Sjevernoj Makedoniji zamijeniti jednu četu tenkova T-72.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana