Narko-hobotnica preko Hrvatske

Agencije
Narko-hobotnica preko Hrvatske

Zagreb - Evelin Nikolov Banev, bugarski "kralj kokaina", koji u Italiji čeka suđenje za šverc šest tona te droge, a koji je proteklih dana dospio na naslovnice nakon što su mu nepoznate osobe u Sofiji otele kćerku i potom je oslobodile, nakon što je plaćena otkupnina, vodio je dio svojih poslova i iz Hrvatske.

Hrvatski mediji prenose da je Banev dilao drogu preko oca i sina, Antonija (57) i Alesandra Melate (27), koji su u aprilu prošle godine uhapšeni u Dubrovniku. Antonio Melato, koji se protivio izručenju, ponudivši i jamčevinu od 800.000 evra, u međuvremenu je predat italijanskim vlastima, a stvar se silno zakomplikovala s Alesandrom Melatom, koji je pristao na izručenje.

S obzirom na pristanak, postupak je tekao nešto sporije, a u međuvremenu je izručenje zatražila i Francuska. Trenutno se tako čeka odluka ministra pravosuđa o tome kojoj će zemlji biti predat.

Antonio i Alesandro Melato u Dubrovnik su se doselili prije desetak godina i pokupovali brojne nekretnine. Sada je jasno da su iz vile u Mokošici organizovali narko-hobotnicu na čijem je čelu bio Bugarin.

U Francuskoj je Alesandro optužen za "pranje novca", kao i njegov brat Andrea Melato, koji je uhapšen u Španiji 2010. godine.

Iako se postupak u Italiji odnosi i na prikrivanje nezakonito stečenog novca, a za iste optužbe sinove Antonija Melata traži i Francuska, u Hrvatskoj im imovina nije blokirana. U jednom je trenutku čak, zbog proteka roka od 40 dana predviđenog za izručenje, Alesandro Melato pušten na slobodu.

No, poslije žalbi USKOK-a vraćen je u pritvor. Hrvatska je tako za dlaku izbjegla međunarodnu blamažu, jer se pokazalo da je uloga dvojice Italijana u organizaciji Evelina Baneva bila i te kako važna. Antonio Melato u svojim je rukama imao cjelokupno organizovanje šverca - pronalazio je brodove, organizovao prepravke potrebne za krijumčarenje, te je pronalazio posade.

Istraga

Rad na raskrinkavanju grupe trajao je gotovo cijelu deceniju, a sama operacija "Magna Charta" od 2007. godine, kad se počelo s prvim praćenjima i tajnim nadzorom. Prije toga nekoliko kurira, Bugara, zaustavljeno je s manjim pošiljkama na aerodromima u Rimu, Milanu i Amsterdamu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana