Napeto na KiM: Srbi protestuju, Priština ne odustaje

GS
Napeto na KiM: Srbi protestuju, Priština ne odustaje

KOSOVSKA MITROVICA - Srbi sa sjevera Kosova i Metohije će se sutra okupiti na mirnom i demokratskom protestu povodom najava Prištine o otvaranju Mosta na Ibru koji spaja sjeverni i južni dio Kosovske Mitrovice.

Skup će biti održan u 11 časova na Trgu braće Milić koji se nalazi u blizini mosta na Ibru, saznaje Tanjug.

Srbi sa KiM su zabrinuti za svoju bezbjednost povodom najava Prištine o jednostranom otvaranju mosta, ali i zbog svakodnevnih eskalatornih poteza Prištine i očekuju da ih Kfor zaštiti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Aljbin Kurti veoma nervozan i da njegova politička pozicija nije onako jednostavna kao što je bila prije godinu, dvije.

- Kurti provocira jer mu ističe vrijeme i želi prije američkih izbora da izazove sukobe. On ne želi da se dočeka nekakva ozbiljnija promjena u Bijeloj kući, a da prije toga pokuša da nas okrene protiv NATO-a i obrnuto, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najave Prištine da otvori most na Ibru između sjeverne i južne Kosovske Mitrovice.

Uprkos porukama iz KFOR-a da svaka odluka u vezi s glavnim mostom na Ibru između Južne i Sjeverne Mitrovice mora da bude donesena u okviru dijaloga s Beogradom i iz EU da "zainteresovane strane treba da se uzdrže od jednostranih akcija", kosovski ministar Elbert Krasnići izjavio je da se stav tzv. Vlade Kosova nije promijenio.

Ranije danas su Svečlja i Krasnići ponovo posjetili Sjevernu Mitrovicu, gdje su u jednom kafiću u neposrednoj blizini glavnog mosta na Ibru ponovo popili kafu, nakon što su "odradili inspekciju mosta pred kako je naveo predsjednik Udruženja novinara Kosova Džemail Redža njegovo neminovno otvaranje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana