Nakon optužbi za plagijat: Novi konkurs za idejno rješenje hrvatske evrokovanice sa kunom

Anadolija
Nakon optužbi za plagijat: Novi konkurs za idejno rješenje hrvatske evrokovanice sa kunom

ZAGREB - Nakon što je u javnosti i medijima otkriveno kako je nagrađeni autor idejnog rješenja hrvatske evrokovanice s motivom kune za motiv neovlašćeno kopirao fotografiju škotskog fotografa, te nakon što se autor kovanice javno povukao iz konkursa, Komisija za novac najavila je novi konkurs za ovo rješenje.

Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB) koja provodi konkurs za izbor nacionalne strane hrvatskih evrokovanica, zaprimila je 6. februara 2022. izjavu nagrađenog dizajnera Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovu učestvovanja u konkursu za motiv kune i novčanih nagrada koje su ukupno iznosile 140.000 kuna (18.600 evra).

Na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila je odluku ovog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune.

-Radi otklanjanja svih daljih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja evrokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u narednim danima objavi i sprovede novi otvoreni konkurs za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od jednog evra - navodi se u saopštenju HNB-a.

Hrvatska narodna banka ističe da su u toku konkursa od svih autora tražene i dobijene potrebne garancije u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe konkursa.

-Novim konkursom za likovno rješenje naličja jednog evra s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih evrokovanica - zaključuje HNB u saopštenju.

Tri preostala izabrana rješenja hrvatskog naličja evrokovanice s motivima Nikole Tesle, karte Hrvatske te glagoljičkih slova neće se preispitivati.

Dizajner Stjepan Pranjković, odričući se sudjelovanja u procesu, odrekao se i novčanih nagrada koje su ukupno iznosile 140.000 kuna (18.600 eura).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana