Najezda grinja upropastila ljetovanje turistima

Anadolija
Najezda grinja upropastila ljetovanje turistima

PULA - Veliki broj stranih turista, ali i domaćih gostiju ovih su se dana javljali u ambulante žaleći se na plikove i jak svrbež na području južne Istre, u Hrvatskoj.

Radi se o ugrizima uzrokovanim grinjama.

Najezda grinja kako je navedeno nije rijetkost na obali Jadrana, a pogoduje im toplo i suho vrijeme. Stoga uživanje na plažama nosi i svoje rizike, jer iz suhe trave, granja i borovih iglica vrebaju grinje.

„Njena ličinka se primi za naše tijelo i može satima hodati po tijelu tražeći mjesto gdje će se ugnijezditi i započeti s hranjenjem“, pojašnjava dr. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju.

Grinje najčešće izazivaju kožne reakcije. Na njih su se u posljednjih deset dana žalili brojni građani, među njima i turisti. Važno je naglasiti da ne prenose nikakve zarazne bolesti.

„Ne mogu nas vitalno ugroziti. Kod pojedinih osoba vidimo da su sklonije jačim lokalnim reakcijama, alergijskim reakcijama na ubode pa je za očekivati da će te osobe kod grinja imati jaču lokalnu reakciju“, rekla je dr. Bernarda Mišanović Marković, dermatologinja i venerologinja.

Ljekari napominju da se koža ne smije iritirati i treba se tretirati prema uputama dermatologa.

Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju da je nakon boravka na otvorenim površinama važno istuširati se što toplijom vodom i oprati rublje na što je moguće višoj temperaturi. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana