Najavili skidanje ćiriličnih tabli

Agencije
Najavili skidanje ćiriličnih tabli

Zagreb - Brojni članovi Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara spremni su da, po cijenu prekršajne ili krivične odgovornosti, dobrovoljno skidaju najavljene ćirilične natpise i table u Vukovaru, najavljeno je juče iz ove grupacije 22 veteranska udruženja, poslije najave da će biti uvedeni dvojezični i dvopismeni natpisi, prenijele su agencije.

Kako su naveli u saopštenju, upućenom javnosti i organima izvršne vlasti, "poduži je spisak veterana Vukovara, hrvatskih ratnih vojnih invalida, djece poginulih i nestalih hrvatskih branilaca i roditelja poginulih i nestalih branilaca koji su izrazili želju da dobrovoljno skinu najavljene ćirilične natpise i table".

Oni smatraju da je neshvatljivo da "premijer Zoran Milanović odustaje od interesa većinskog hrvatskog naroda, da odustaje od istine o hrvatskoj novijoj istoriji i da prodaje ponos i žrtvu za samo desetak hiljada glasova vukovarskih Srba".

- Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, svjestan da mu Hrvati Vukovara više nikad neće dati povjerenje i birati ga za gradonačelnika, svesrdno pomaže svom stranačkom šefu i putem kontrolisanih medija pokušava da kreira mišljenje javnosti kako bi skinuo bar malo sramote sa svoje ličnosti i svog imena - navodi se u saopštenju.

Dvojezične table prvo će biti postavljene na državnim i javnim institucijama u Vukovaru, a onda će se vidjeti za dalje.

- Ono što je u nadležnosti države, biće postavljeno u razumnom roku. Ono oko čega treba da bude sprovedena rasprava - a mjesto za raspravu je Gradsko vijeće Vukovara - biće napravljeno kada se ta rasprava obavi - kazao je ministar uprave Arsen Bauk.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vukovarac Vojislav Stanimirović rekao je da nije ta stranka potencirala tu temu.

Na protestu protiv uvođenja dvojezičnosti, odnosno srpskog jezika i ćirilice u službenu upotrebu u Vukovaru, od državnih vlasti je zatraženo preduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina tokom rata 1990-tih. Zatraženo je da se zaustave sve radnje u vezi sa sprovođenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina dok se Ustavni sud ne odredi u vezi sa zahtjevom koji je Štab sudu podnio za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Od Vlade i Hrvatskog sabora je zatraženo i da se dio Ustavnog zakona ne primjenjuje na grad Vukovar i njegovu okolinu.

Zahtjevi

Predstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara u petak će zahtjeve izrečene na protestnom skupu u Vukovaru predati predsjednicima Hrvatske i Sabora Ivi Josipoviću i Josipu Leki, te predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.

Iz Štaba su naveli da će predaju zahtjeva prvo, u 11 časova, predati Vladi, a da će poslije toga svoje zahtjeve predati i u Kabinet predsjednika na razmatranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana