Nadzorom utvrđeno da su tijela preminulih ipak odlagana na pod mrtvačnice

Tanjug
Nadzorom utvrđeno da su tijela preminulih ipak odlagana na pod mrtvačnice

ZAGREB - Poverenstvo za unutrašnji nadzor bolnice Sveti Duh u Zagrebu utvrdilo je propuste u postupanju prema tijelima preminulih pacijenata, nakon što je u javnost ranije procurio snimak iz bolničke mrtvačnice i ranije danas objavljenog otvorenog pisma pomoćnika patologa koji je zbog toga dobio otkaz.

"Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh, zgrožena je javno objavljenim snimcima  preminulih pacijenata na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju KBSD, pokrenula je proceduru unutrašnjeg nadzora zbog povrede dostojanstva preminulih, remećenja mira pokojnika i uznemiravanja njihovih porodica i uništavanja reputacije bolnice. Događaj koji je potresao javnost Uprava KBSD prijavila je Policijskoj upravi i DORH-u", saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Kao evidentno je utvrđeno da se povremeno, ipak, dešavalo da su tijela odlagana na pod umjesto u rashladne uređaje.

Navodi se da je istraga Poverenstva za unutrašnji  nadzor Bolnice ukazala na nesuklađenost u izjavama odgovornih osoba - načlenika Zavoda za patologiju i citologiju i  pomoćnika glavnog obducenta, koji su prvobitno izjavili da se "Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima i o postupku obdukcije' poštovao, a potom da se tokom proteklih 20 godina "događalo da broj pokojnika premaši kapacitet mrtvačnice i da se pokojnici u nedostatku raspoloživih mjesta nažalost polažu na pod".

Na osnovu toga je, dodaje se, direktorka Kliničke bolnice Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić donijela Odluku o razrešenju načelnika Zavoda s dužnosti i o pokretanju procedure vanrednog otkaza ugovora o radu za načelnika Zavoda i pomoćnika obducenta.

"U ime bolnice i svih njenih zaposlenih, Uprava KBSD se izvinjava porodicama pokojnika čije je dostojanstvo, na ovaj način povrijeđeno", navodi se u saopštenju, prenose hrvatski mediji.

Uvjeravaju da su preduzete sve mjere da se tako nešto ne bi ponovilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana