Na udaru ćirilične table i premijer Milanović

Agencije
Na udaru ćirilične table i premijer Milanović

Vojnić - Nastavljeno je skidanje tabli sa ćiriličim natpisima u Hrvatskoj - prošle noći skinute su ploče sa dvojezičnim natpisom sa zgrade opštine Krnjak, a nedavno je na lokalnoj fudbalskoj utakmici došlo do incidenta zbog ćiriličnog transparenta.

 U Vojniću je prekinuta fudbalska utakmica između lokalne “Petrove gore” i “Krnjaka 95”. Razlog prekida bio je ćirilićni natpis koji su postavili navijači “Petrove gore”, čiji su igrači većinom Srbi.


Direktnih sukoba nije bilo, ali su međunacionalni odnosi znatno zaoštreni - navode hrvatski mediji.

Prije nekoliko mjeseci provaljeno je u zgradu opštine Krnjak, sa koje je ukradena zastava Republike Srbije.

Nezadovoljni uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru, pred zgradom hrvatskog Sabora protestuju udruženja branilaca.

Mirko Ljubičić - Šveps, u ime udruženja HVIDRA, poručuje da će “počastiti” premijera Zorana Milanovića ćiriličnom tablom “Krajiška” na njegovom ulazu, jer Milanović daje podršku ćirilici u Vukovaru.

Srpski demokratski forum upozorava na “eskalaciju međunacionalnih tenzija, netolerancije, agresije i vandalizma koji se prelivaju iz istočne Slavonije, a u vezi su sa uspostavljanjem demokratskih standarda i civilizacijskih normi u zaštiti i promociji ljudskih prava i prava nacionalnih manjina”.

Prava nacionalnih manjina, posebno pravo Srba na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, nisu problem samo onih jedinica lokalne samouprave u kojima se ovaj manjinski standard može i treba implementirati, već postaju ispit demokratske zrelosti Republike Hrvatske - navodi Srpski demokratski forum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana