Na suđenju Sanaderu svjedočila Nina Badrić

Agencije
Na suđenju Sanaderu svjedočila Nina Badrić

Zagreb - Na suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju “Fimi medija” danas je svjedočila pop pjevačica Nina Badrić, čiji su predizborni nastupi za HDZ, po tvrdnjama tužilaštva, plaćeni nezakonito izvučenim novcem iz državnih institucija i preduzeća, prenose agencije.

Badrićeva je rekla pred zagrebačkim Županijskim sudom da je sa Sanaderovom saradnicom Bjankom Matković, koja je bila ministar bez portfelja, 2007. godine dogovorila deset predizbornih nastupa za HDZ po cijeni od 10.000 evra.

Ona je navela da je nakon tih nastupa ispostavila račun HDZ-u, za šta, kako kaže, ima i fakturu, prenose hrvatski mediji.

Osim toga, tražila je 5.000 evra za dva dodatna samostalna nastupa, pa su je, kako je navela, poslali u carinu da sve dogovori s njenim šefom Mladenom Barišićem, koji je bio i šef finansija u HDZ-u.

Barišić joj je rekao da tu fakturu ispostavi zagrebačkom Fudbalskom klubu “Hrvatski dragovoljac”.

Iako tužilaštvo smatra da su estradne zvijezde uključene u HDZ-ovu predizbornu kampanju plaćane novcem iz stranačkog crnog fonda, Badrićeva tvrdi da joj je honorar isplaćen preko računa.

U odvojenom iskazu, bivši predsjednik HDZ-ove omladine Mislav Banek tvrdio je da je sve poslove vodio tadašnji generalni sekretar Ivan Jarnjak, a ne Sanader koji je u stranačke prostorije dolazio tek jednom sedmično.

Banek je potvrdio da je sarađivao sa agencijom “Fimi medija”, ali da nije čuo ni za kakav crni fond ili plaćanje bez računa, kao ni da je HDZ kao stranka sarađivala sa ovom agencijom.

Za izvlačenje para iz državnih institucija i preduzeća sudi se bivšem premijeru Sanaderu i stranačkim rukovodiocima HDZ-a, ali i stranci kao pravnom licu.

Prema optužnici, novac se iz ministarstava i državnih preduzeća izvlačio tako što bi “Fimi medija” dobijala poslove bez konkursa, a nije ih odradila, već je samo poslala fakture ili je odrađeni posao naplaćivala nekoliko puta skuplje nego što bi bila cijena na tržištu.

Tužilaštvo smatra da su pare završavale u HDZ-u, ali i kod Sanadera, a da je pričinjena šteta oko 9,23 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana