Na snazi vanredne mjere odbrane od poplava u Dvoru i Kostajnici, poplavljeni objekti u Gračacu

Srna
Foto: Arhiva

DVOR - Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je da su u ovoj lokalnoj zajednici od jutros na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, te da se voda izlila na poljoprivredno zemljište i da nema poplavljenih domaćinstava.

Arbutina je istakao da je vodostaj Une na mjernom mjestu Struga 452 cantimetara, te da su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava pri vodostaju 420 centimetara.

On je rekao da je noćas zbog bujičnih voda bilo problema kod četiri domaćinstva u naseljima Matijevići i Vanići.

Arbutina je naveo da su još prohodni svi putni pravci, a juče i sinoć saobraćaj je bio otežan zbog zadržavanja vode na kolovozima.

-Nekoliko objekata u Gračacu i dalje je poplavljeno, dok se u Obrovcu rijeka Zrmanja još izliva - rekao je komandant Vatrogasne jedinice Zadarske županije Matej Rudić.

Rudić je naveo da je u Gračacu situacija trenutno bolja i da vatrogasci rješavaju situaciju po prioritetima i pozivima građana.

-U Obrovcu se još izliva Zrmanja i čeka se povlačenje vodostaja, a vatrogasci ispumpavaju koliko mogu - rekao je Rudić.

Na području Gračaca u protekla 24 časa palo je 245 litra kiše po metru kvadratnom, prenose hrvatski mediji.

Vatrogasci su do sada imali 30 intervencija koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata, plavljenje saobraćajnica i dvorišta.

I u Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je 13 intervencija ispumpavanja vode, uklanjanje grana s puteva, sanacija šahtova.

Kišno nevrijeme uzrokovalo je i veliki broj intervencija na području Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije.

U Požeško-slavonskoj županiji vatrogasci su imali šest intervencija koje su se odnosile na ispumpavanje vode iz kuća, bunara, dvorišta i šahta gdje je izlazila voda.

Isti broj interevencija bio je i u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje su vatrogasci ispumpavali vodu iz kuća, podruma, dvorišta i sklanjali granje sa saobraćajnica.

U Hrvatskoj Kostajnici su usljed porasta vodostaja Une proglašene vanredne mjere odbrane od poplave, a raste rijeka Sava.

Obilne padavine uzrokovale su porast vodostaja Une, pa ponovno prijeti opasnost od izlivanja rijeke na kostajničke ulice, javljaju hrvatski mediji.

Zbog porasta vodostaja rijeke Save, koja je u 7.00 časova kod Jasenovca dostigla 688 centimetara, u pripremi su redovne mjere odbrane od poplava.

Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, čiji vodostaj raste u cijelom toku rijeke, pa se očekuje dalji porast vodostaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana