Na pomolu nova afera u Hrvatskoj

Tanjug
Na pomolu nova afera u Hrvatskoj

Zagreb - Nakon navoda da je Karamarko, dok je bio na čelu bezbjednosne agencije, zaposlio čovjeka bez bezbjednosne provere, reagovali su premijer i predsjednik Hrvatske.

U Hrvatskoj je na pomolu nova afera nakon što je objelodanjeno da je lider najuticajnije opozicione partije HDZ Tomislav Karamarko, dok je bio šef bezbjednosne agencije, zaposlio čovjeka koji nije prošao bezbjednosnu provjeru i poligrafsko ispitivanje.

Uslijedilo je reagovanje predsjednika Ive Josipovića, koji je najavio sazivanje Savjeta za nacionalnu bezbjednost tim povodom, ali i odgovor Karamarka, odnosno HDZ-a, da i Josipović ne bi bio predsjednik da je morao da prođe bezbjednosnu proveru.

Premijer Zoran Milanović rekao je da je to, ako je tačno, gore od kriminala.

"Kriminal je dječja priča za ovo. Manje je zlo, koliko god bilo veliko zlo, ako neko ukrade neki iznos, nego ako radi ovakve stvari i ako ruši sistem i ruši Hrvatsku državu", izjavo je Milanović koji, kako kaže, ne misli da se bavim ovim slučajem.

Misli, kako je rekao, da time ne bi trebalo da se bavi ni aktualna ekipa u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA).

"To su profesionalci čiji zadatak je da takve stvari osujete, da ih suzbiju ubuduće. Ali postoje saborska tijela koja će to raditi i Savjet za nacionalnu bezbjednost. Načelno da, podržavam tu inicijativu, ali to nije primarni zadatak Savjeta za nacionalnu bezbjednost, ali uvek može biti tema. Dakle još jednom, ukoliko se radi o autentičnim dokumentima to je strašno", zaključio je premijer u izjavi za zagrebački "Večernji list".

Sve je počelo kada je riječki "Novi list" prošle sedmice objelodanio da je Karamarko, u vrijeme dok je bio direktor SOA, u službu primio agenta koji je pao na bezbjednosnoj provjeri i poligrafu. Reč je o Mariu Maliću koji je u SOA primljen 2007. godine.

"Novi list" tvrdi da posjeduje dokumenta koja navodno ukazuju da ne samo da je Karamarko znao nego i lično odobrio da se zanemari Malićeva bezbjednosna provjera i rezultati poligrafa kako bi ga primili u SOA.

Potom je na konferenciji za novinare SDP-a funkcioner te stranke Šime Lučin rekao da to pokazuje da je ono što je Karamarko radio kao direktor SOA bilo neodgovorno ponašanje i pozvao nadležne pravosudne organe da utvrde šta se zapravo dešavalo u toj službi i da li je bilo ugrožavanja nacionalne bezbjednosti države.

Oglasio se i predsednik Josipović rekavši da zapošljavanje pojedinaca u bezbjednosnim sturkturama mimo standardnih procedura i kriterijuma šteti profesionalnosti službi i nacionalnoj bezbjednosti.

"Osobe koje su primljene mimo procedure, moraju da napuste službu, a oni koji su ih primili na nezakonit način moraju za to da odgovaraju", kategoričan je bio Josipović u izjavi za zagrebački "Dnevnik.hr ".

Predsjednk je rekao da u bezbjednosnim službama radi više osoba koje su rodibnski pozvezane sa političarima i novinaraima ili zaposlenima u drugim službama bezbjednosnog sistema.

"Zabrinjavajuće je i što se pojedini dokumenti SOA, koji su povjerljive prirode, pojavljuju u medijima... Nezakonitosti u radu službe mogu se i moraju otklanjati i bez nezakonitog objavljivanja poverljivih dokumenata", rekao je Josipović i najavio da će zatražiti sazivanje sednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na kojoj bi se razmatralo zapošljavanje u bezbjednosnim službama.

Josipoviću je najprije, u petak, odgovorio Karamarko, rekavši da je riječ o konstrukcijama i da se na ovaj način pažnja želi preusmeriti sa bitnih stvari, kao što je ekonomska slika i pad BDP-a u Hrvatkoj.

"To je konstrukcija, u funkciji proizvodnje novih afera, a prethodila joj je ona u Omišu čime je trebalo zasjeniti izjave Vesne Pusić u Beogradu", rekao je Karamarko.

Sazvana je i hitna sednica HDZ-a, na kojoj je Josipović optužen za ugrožavanje nacionalne bezbjednosti.

"Da je predsjednik Ivo Josipović kojim slučajem morao proći sigurnosnu provjeru radi nezakonitog izvlačenja novaca iz Komercijalne banke, radi afera ZAMP-a, Emporium, Adriatica.net-a i štedionice Zlatica on ne bi mogao postati predsjednik Hrvatske", rekao je funkcioner HDZ-a Andrija Mikulić.

Mikulić je Josipovića optužio da je prije četiri godine angazovao Dejana Jovića za glavnog analitičara, a da se Jović javno zalagao za očuvanje Jugoslavije, bio protiv hrvatske samostalnosti i zalagao se da se za ulazak Hrvatske u EU čeka Srbija.

"Ako se već saziva sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, neka je sazovu zbog situacije u Ukrajini…A mi zbog nerada i aljkavosti imamo nezaštićen vazdušni prostor već određeni broj mjeseci", rekao je Mikulić.

Reagujući i na Mikulićevu izjavu, Josipović je reko da je "on (Mikulić) očito zadužen za dio prljavih poslova HDZ-a, kao i da je riječ o aferama koje lansira HDZ-ovo paraobavještajno podzemlje".

Dodao je da je riječ o "lovu na vještice, podmetanju lažnih informacija, traženju neprijatelja, izdajnika, komunista i jugonostalgičara, sve što sadašnje vodstvo HDZ-a zna"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana