Na hiljade demonstranata traži ostavku makedonskog premijera

Srna
Na hiljade demonstranata traži ostavku makedonskog premijera

Skoplje - U Skoplju je intoniranjem makedonske himne počeo antivladin protest, a prvi su se okupljenima na makedonskom i albanskom jeziku obratili predstavnici neformalne studentske asocijacije Studentski plenum.

"Mi nemamo štitove i mačeve, već oružje od znanja i cvijeća. Studenti smatraju da je važno o čemu se priča, a ne ko priča. Uvijek ćemo biti korektiv Vlade. Želimo jednake mogućnosti, pravo na mišljenje i stav. Političari su nam oduzeli pravo glasa, a mi smo ovdje da vam kažemo - dosta", istakli su predstavnici Studentskog plenuma. 

Hiljade građana iz svih dijelova Makedonije okupilo se  na antivladinom  protestu u Skoplju, tražeći ostavku premijera Nikole Gruevskog i formiranje tehničke vlade koja bi u roku od godinu dana pripremila održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Demonstranti su na protest pod nazivom "Za Makedoniju", ispred zgrade Vlade u Skoplju, doputovali vozom, autobusima, minibusima i putničkim automobiliama.

Građani nose državne zastave Makedonije i transparente "Ostavka" i "Zbogom Nikola", "Nema ti spasa od narodnog glasa".

Oko zgrade Vlade primjetno je pojačano policijsko obezbjeđenje, a u blizini je postavljena bina sa koje će se danas i narednih dana obraćati veliki broj javnih ličnosti iz Makedonije i inostranstva. 

Organizator protesta, opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije /SDSM/ saopštio je da će se učesnicima protesta danas obratiti lider opozicije Zoran Zaev, predsjednik Pokreta evropskih socijalista i bivši bugarski premijer Sergej Stanišev, kao i Knut Flekenštajn, potpredsjednik grupe socijalista u Evropskom parlamentu. 

Zaev je rekao da će protesti trajati sve dok ne padne Vlada Nikole Gruevskog.

Današnji protest podržava 15 političkih partija, među kojima i četiri iz albanskog političkog korpusa, 80 nevladinih i građanskih udruženja i Studentski plenum.

Između obraćanja, nastupaće novinarski bend "Riporters" i druge domaće grupe.

Vladajući VMRO-DPMNE zakazao je za sutra kontraprotest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana