Na groblju u Zadru ekshumirano 56 srpskih žrtava “Oluje”

Agencije
Na groblju u Zadru ekshumirano 56 srpskih žrtava “Oluje”

Beograd - Na Gradskom groblju u Zadru ekshumirani su posmrtni ostaci 56 lica žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja” 1995. godine, prenose agencije.

Proces ekshumacije, koji su provodili nadležni organi Hrvatske, završen je u petak, 3. maja, a sa svih ekshumiranih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, saopštila je Komisija za nestala lica Srbije.

Utvrđeno je da su na ovoj lokaciji u ranijem periodu, po pojedinačnim zahtjevima porodica, ekshumirani posmrtni ostaci deset lica, na osnovu preliminarno utvrđenog identiteta.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora, ekshumacijama su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica Srbije.

Lokaciju je u četvrtak, 2. maja, posjetio predsjednik Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović, koji je naglasio značaj ubrzanja rješavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u oružanim sukobima i saradnje nadležnih tijela u regionu, imajući u vidu humanitarni značaj ovog pitanja, posebno za članove porodica nestalih lica.

Provođenjem ekshumacija na Gradskom groblju u Zadru nastavljen je proces ekshumacija grobnica u regionu sjeverne Dalmacije u kojima su pokopane žrtve stradale u “Oluji”, navedeno je u saopštenju Komisije za nestala lica Srbije.

Taj proces je počeo 2001. godine ekshumacijama na gradskom groblju u Kninu, gdje su ekshumirani posmrtni ostaci 301 žrtve.

Proces je nastavljen ekshumacijom 31 posmrtnih ostataka na groblju Sveta Mara u Šibeniku u novembru 2012. godine, a identifikovani su i porodicama predati posmrtni ostaci 254 lica.

- Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih - navedeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana