Muslimani spriječili izgradnju pravoslavne crkve

Agencije
Muslimani spriječili izgradnju pravoslavne crkve

Skoplje - Pripadnici muslimanske vjeroispovijesti u struškom selu Oktisi na zapadu Makedonije spriječili su danas komšije pravoslavne vjeroispovijesti da postave kamen-temeljac za izradnju crkve u selu.

Policijski kordon je osujetio sukob pripadnike dvije vjerske grupe, a predsjednik Struge Zijadin Sela pozvao je suprotstavljene grupe da se raziđu i već od sutra počnu dijalog za prevazilaženje problema.

Osveštanje pravoslavne crkve Sveti Dimitrije trebalo je da bude obavljeno danas, ali su pripadnici muslimanske vjeroispovijesti blokirali put koji vodi do sela Oktisi i spriječili sveštenika Zorana iz Vevčana da stigne do mjesta gdje će biti građen objekat.

Otac Zoran je izjavio da crkva treba da bude građena na mjestu koje je u vlasništvu Makedonske pravoslavne crkve i da je obezbijeđeno odobrenje za gradnju. Osveštanju je trebalo da prisustvuje i arhiepiskop debarsko-kičevski Timotej.

Na lokalnim izborim u martu izabrano je 27 članova opštinske skupštine, ali predsjednik još nije.

Na posljednjim lokalnim izborima Koalicija "Zajedno za Strugu" dobila je 11 odborničkih mandata, dok su ostala mjesta pripala partijama iz takozvanog albanskog političkog korpusa - Demokratskoj partiji Albanaca i Demokratskoj uniji za integraciju po sedam i Nacionalnoj demokratskoj partiji dva.

Prema nezvaničnim statističkim pokazateljima, u Strugi živi blizu 70.000 stanovnika.

Selo Oktisi jedno je od 30 naseljenih mjesta u opštini Struga, i od opštinskog centra, kao i od granice sa Albanijom, udaljeno je po šest kilometara.

Prema posljednjem popisu iz 2002. godine većinsko stanovništvo činili su pripadnici makedonske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana