Muškarac uhapšen zbog prijetnji Plenkoviću pušten na slobodu, uz mjere zabrane

Srna
Muškarac uhapšen zbog prijetnji Plenkoviću pušten na slobodu, uz mjere zabrane

SISAK- Muškarac iz Kutine, koji je uhapšen zbog prijetnji hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, pušten je na slobodu, ali su mu izrečene mjere opreza.

Tužilaštvo u Sisku je saopštilo je istražni sudija odbio prijedlog da odredi istražni zatvora za šezdesettrogodišnjeg muškarca iz Kletišta kod Kutine, ali mu je izrekao mjere opreza poput zabrane napuštanja boravišta i obavezno redovno javljanje nadležnoj policijskoj stanci.

Iz Tužilaštva su najavili da će podnijeti žalbu na ovu odluku.

Tužilaštvo je saopštilo da postoji osnovana sumnja da je ovaj muškarac 12. i 13. oktobra na svojoj adresi u okolini Kutine u razgovoru sa medijima izrekao ozbiljne prijetnje premijeru podstaknut napadom na policijske službenike koji su bili na obezbjeđenju zgrade Vlade Hrvatske.

On je nakon pucnjave na Markovom trgu izjavljivao da je napadač Danijel Bezuk htio ubiti premijera, ali da je to trebalo da prepusti njemu i ocu napadača, te je dodao i kako o tome on lično mašta, saopštila je ranije policija.

Prilikom pretresa kuće i drugih prostorija, te vozila policija je kod njega pronašla i oduzela pušku ručne izrade, vazdušnu pušku, više komada ručnih bombi i granata, te više od 200 komada razne municije.

Zbog prijetnji premijeru Andreju Plenkoviću na društvenoj mreži zagrebačka policija juče je uhapsila i muškarca od 48 godina, koji je završio u policijskom pritvoru.

Iz HDZ-a su saopštili da je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković na adresu u centrali stranke primio pismo s bijelim prahom i prijetnjom smrću.

Mediji u Hrvatskoj su prenijeli da se tekst poruke u pismu završava riječima "a za izdajnike jedan od lijekova je i novičok".

Danijel Bezuk (22) je 12. oktobra na Markovom trgu ispalio više metaka u policajca, a dvadesetak minuta kasnije izvršio je samoubistvo. Nakon ovog napada nivo zaštite je povećan za premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana