Mučne scene kod Bogorodice - plač, kiša, smeće VIDEO

Tanjug
Mučne scene kod Bogorodice - plač, kiša, smeće VIDEO

Hladno vrijeme, kiša i vetar su dodatno povećali dramu izbjeglica na makedonsko-grčkoj granici, nedaleko od prelaza Bogorodica, nasuprot grčkoj Evzoni.

Na ničijoj zemlji, gdje je u ovom trenutku oko hiljadu izbjeglica, među kojima je mnogo djece, situacija je veoma teška, što dodatno pojačava nervozu migranata koji se nalaze u blatu i okruženi velikom količinom đubreta, javlja reporter Tanjuga sa lica mjesta.

Policija novinarima ne dozvoljava razgovor sa migrantima, koji pak traže da novinari ugase kamere i prestanu da ih snimaju jer, kako kažu, nisu životinje.

Izbjeglice su prljave, izmučene, od policije traže da ih propuste, a od novinara pomoć i zaštitu. Najčešće se čuje dječji plač.

Plaču mala djeca, dok ona starija na engleskom ponavljaju: Gospodine, pustite nas da pređemo.

Incidenata nema, ali uslovi za njihov boravak na ničijoj zemlji su veoma loši. Na raspolaganju imaju desetak montažnih toaleta i cisternu sa vodom. Među migrantima su i jedna reportažna kola, stranih registarskih tablica.

Volonteri UNHCR-a im dijele hranu, a pripadnici makedonske policije tvrde da se, upravo u tim trenucima, kada su prisutni i predstavnici nevladinih organizacija, migranti pretvaraju i pokušavaju da predstave svoju dramu većom nego što ona objektivno jeste.

Policajci tvrde i da će svi migrant biti propušteni, te da su oni tu da bi sprečili stampedo.

Cio prizor dodatno potresnim čine stalne molbe starijih i djece da im se omogući prolaz.

Pripadnici policije sa štitovima povremeno utočište od nevremena nalaze u improvizovanim šatorima. Na terenu je i jedno vozilo za razbijanje demonstracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana