Mrtva trka između HDZ-a i SDP-a

Agencije
Mrtva trka između HDZ-a i SDP-a

Zagreb - Hrvatsku u nedjelju očekuju parlamentarni izbori koji su jedni od najneizvjesnijih do sad, ali se prognozira da su nešto veće šanse da zemlja, poslije četiri godine vlade lijeve koalicije, ponovo krene udesno.

Posljednja predizborna istraživanja pokazuju da je desna koalicija okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka u maloj prednosti u odnosu na vladajuću koaliciju lijevog centra premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Do prije nekoliko mjeseci koaliciji na vlasti ankete nisu davale gotovo nikakve šanse da ponovo osvoji vlast. Podrška vladajućima porasla je, međutim, u posljednje vrijeme, prije svega zahvaljujući premijerovom populizmu, oštroj kampanji i nekim pozitivnim ekonomskim pokazateljima.

- Jako je teško prognozirati rezultate, HDZ je u prednosti u odnosu na lijevu koaliciju, ali bez mogućnosti da samostalno, u koaliciji u kojoj izlazi na izbore, formira vladu - ocijenio je politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski.

Hrvatski premijer Zoran Milanović čestitao je juče svim ministrima u vladi na njihovom radu u protekle četiri godine i ocijenio da su radili dobro. Kako kaže, to će im biti dovoljno kako bi dobili novi mandat.

- Čestitam i zahvaljujem svima. Zadovoljan sam s vama, bili ste sjajni, a nisam ni ja bio baš tako loš - poručio je premijer na posljednjoj sjednici vlade u Banskim dvorima, tri dana uoči parlamentarnih izbora.

Smatra da su svi u vladi radili za dobrobit svoje zemlje, najbolje što su mogli.

- A to najbolje je objektivno dobro. Spremni smo za još jednu provjeru povjerenja - rekao je Milanović koji je, uz aplauz ministara, zaključio da su "svi radili dobro, neki bolje, neki samo dobro", a on "recimo, jedva dobro".

Ali, uvjeren je, to je dovoljno za još jedan mandat.

Hrvatska čista stranka prava (HČSP), jedna od sedam stranaka u koaliciji koju predvodi HDZ, napala je na svom sajtu lidere vladajuće koalicije Zorana Milanovića i Vesnu Pusić, nazivajući ih "jugokomunističkom bagrom" i pozdravila ih ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

"Berliner cajtung"

Hrvatska je u ogromnim ekonomskim problemima, a političke stranke se u predizbornoj kampanji bave nacionalnim identitetom i temama iz istorije, navode njemački mediji. Sedam godina recesije, pad proizvodnje, iseljavanje mladih... I pored toga, ekonomija nije glavna tema u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj - piše "Berliner cajtung". Rat je u predizbornoj kampanji sveprisutan, piše berlinski dnevnik i ocjenjuje da ni koalicija HDZ-a ni SDP-ova koalicija ne preduzimaju ništa kako bi se biračima predstavili kako spasitelji koji će izvući zemlju iz ekonomskog očaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana