Mrkić: Krećemo se ka odustajanju od tužbi

Agencije
Mrkić: Krećemo se ka odustajanju od tužbi

Zagreb - Ministri inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić i Hrvatske Vesna Pusić dogovorili su danas u Zagrebu formiranje zajedničke mješovite komisije koja će se baviti rješavanjem otvorenih pitanja dvije države, javile su agencije.

Mrkić i Pusićeva su najavili redovne ministarske susrete na svakih šest mjeseci i poručili da će pitanje međusobnih tužbi za genocid doći na red.

Hrvatski šef diplomatije ocijenila je da stvari imaju svoj redosljed i da je potrebno prvo riješiti pitanje nestalih i procesuiranje ratnih zločina, na kojima se već radi.

- Pojednostavljeno rečeno: hodamo ka tački da odustanemo od tužbi - rekao je Mrkić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je naveo da će doći i do održavanja sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Hrvatske Ive Josipovića, ističući da nije u Zagrebu mimo volje predsjednika Srbije.

Mrkić je istakao da Srbija radi sve u pravcu dobijanja datuma početka pregovora sa EU i da očekuje da će do toga doći sredinom godine.

Pusićeva je rekla da Hrvatska podržava da Srbija dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU.

- Hrvatska smatra da je put svake od zemalja regiona prema EU koristan ne samo za tu zemlju, već i za stabilnost regiona u cjelini - navela je Pusićeva.

Tokom dana Mrkića će primiti i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana