Most podnio zahtjev za raspuštanje Sabora

Srna
Most podnio zahtjev za raspuštanje Sabora

Zagreb - Klub poslanika Mosta uputio je u saborsku proceduru prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.

Politički sekretar Mosta Nikola Grmoja rekao je da ovaj prijedlog, koji je upućen nešto prije ponoći, može biti ubrzo povučen ako se pokaže da postoji saborska većina.


On ističe da je očigledno da te saborske većine nema i da je premijer Andrej Plenković destabilizovao državu i srušio vladu, te da nema podršku Hrvatskog sabora.

"Ako ne bude saborske većine, mi ćemo ići sa tim prijedlogom koji će pokazati ko su poslanici koji čuvaju svoje stolice u Hrvatskom saboru i da li je istinita tvrdnja da je već dogovorena saradnja nakon lokalnih izbora HDZ-a sa HNS-om i IDS-om", rekao je Grmoja.

On kaže da ne zna da li će inicijativa Mosta dobiti dovoljnu podršku poslanika, ali da agoniju oko krize vlade ne treba produbljivati i da su novi izbori najpoštenije rješenje.

"U trenutku kada nema saborske većine i kada se ona pokušava ostvariti tezgarenjem i trgovinom puno je jeftinije ići na parlamentarne izbore što prije, ako je moguće na dan drugog kruga lokalnih izbora ili kasnije", rekao je Grmoja.

Hrvatski sabor trebalo bi danas da glasa o inicijativi SDP-a za smjenu ministra finansija Zdravka Marića. Ukoliko Marić bude smijenjen, to će značiti pad vlade i potvrda da vladajući HDZ nema većinu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković smijenio je prošle sedmice četiri ministra Mosta, jer su na sjednici Vlade glasali protiv povjerenja Mariću, nakon čega je lider Mosta i aktuelni predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov saopštio da ta stranka više nije dio vlasti.

Nakon što je Most izašao iz vlasti, HDZ je pokrenuo inicijativu za smjenu Petrova sa pozicije predsjednika parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana