Monstrum udarac stabilnosti Makedonije

Agencije
Monstrum udarac stabilnosti Makedonije

Skoplje - Slučaj "Monstrum", zbog kojeg se u Skoplju svakog petka održavaju protesti Albanaca, predstavlja udarac stabilnosti države, smatraju stručnjaci.

"Monstrum" je, naime, ime operacije u kojoj su otkrivene ubice petorice Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine kod Smilkovskog jezera, nedaleko od Skoplja.

Pod istim imenom je kodirano i suđenje šestorici osumnjičenih Albanaca, za koje je Krivični sud u Skoplju doneo presudu i proglasio ih krivim za terorizam i osudio ih na doživotne kazne zatvora.

Ovaj proces, kako se navodi, utiče ne samo na porodice zatvorenika već zadaje udarce stabilnosti države i međuetničkim odnosima, koji su u posljednjih nekoliko godina, inače, vrlo krhki.

Javnost je podijeljena kada je riječ o ovom slučaju na nacionalnoj osnovi, a u makedonskoj etničkoj zajednici postoji i interetnička podjela u vezi s njim.

Prema politikologu Ivici Bocevskom, proteste su organizovali "ekstremisti i politički oportunisti".

- Tvrditi da protesti odražavaju politizaciju i etnizaciju pravosuđa samo je neuspješni pokušaj da se prikrije politička i intelektualna bijeda onih koji su ih organizovali - decidiran je Bocevski, koji je u periodu od 2006. do 2009. bio zamjenik makedonskog premijera za evrointegracije.

Suđenje u slučaju "Monstrum" trajalo je godinu i po. Do sada je održano 37 ročišta.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je putem TV kanala javnog servisa na albanskom jeziku izjavio da slučaj još nije zatvoren i da će se o njemu izjasniti Apelacioni sud u Skoplju. U Skoplju je u petak održan još jedan protest Albanaca nezadovoljnih presudom na doživotnu kaznu zatvora ubicama petorice Makedonaca. Policija je demonstrante zaustavila na njihovom putu do Vlade. Demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Marš slobode", "Stop zavjeri protiv OVK".

Presude

Šest je osoba osuđeno na po tri godine zatvora zbog učestvovanja na protestu i razbijanja prozora na zgradi suda. I ova je odluka dočekana žestokim reakcijama albanske zajednice u Makedoniji, dok je za organizatore protesta dokaz da proteste treba nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana