Molebani u hramovima i portama u Crnoj Gori

Srna
Molebani u hramovima i portama u Crnoj Gori

PODGORICA - Srpska pravoslavna crkva /SPC/ ispoštovaće nove pravne norme o zabrani vjerskih skupova na otvorenim javnim mjestima, iako su one očigledno selektivne i diskriminatorske, saopšteno je iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

U saopštenju je navedeno da su crkveni predstavnici o takvoj odluci juče obavijestili nadležne u Institutu za javno zdravlje, sa kojima nije dogovarana obustava litija, niti je njihova zabrana podržana.

Navodeći da je crkvenim opštinama u Crnoj Gori, kao organizatorima molitvenih litija, upućena instrukcija da policiju obavijeste o obustavi ranije prijavljenih litija za 28. jun, iz SPC su pozvali vjerni narod da se u isto vrijeme okuplja na molebanima u svojim hramovima i u hramovnim portama, jer vjerski obredi u crkvama, manastirima i na površinama koji im pripadaju "nisu i nikako ne mogu biti zabranjeni".

"Naša molitvena litija na ovaj način kao vjerski obred traje i trajaće do Hristove pobjede! Posebno, do promjene neustavnog i diskriminatornog žZakonaž", navodi se u saopštenju.

Iz SPC navode da zdravstvene vlasti oličene u Ministarstvu zdravlja, nisu zabranile javne priredbe /zabavne, muzičke i slične događaje na otvorenom prostoru/, kao ni ostale vidove javnih okupljanja.

"Od Uprave policije tražimo ne samo mi, nego i sav civilizovani svijet, da prestane sa sramnim zloupotrebama svojih ovlašćenja vršenjem nasilja nad građanima i rušenjem crkvenih objekata", naveli su iz SPC.

Oni su pozvali Vladu, kao nosioca izvršne vlasti, da neodložno obustavi najavljeni izgon iz Crne Gore sveštenika Miroslava Mihajlovića iz Plužina, Siniše Smiljića iz Ulcinja, Saše Janjića iz Pljevalja, jeromonaha Nikolaja /Stamatovića/ iz Bijelog Polja i da omogući spajanje sa porodicom đakonu Konstantinu Dojiću, kanadskom državljaninu iz Nikšića.

"Snaga države se pokazuje vladavinom prava i umijećem iznalaženja najboljih rješenja u korist svih građana, a ne zloupotrebom institucija i monopola sile", smatraju u SPC.

Oni su zamolili narodne predstavnike koji javno najavljuju litije i, s tim u vezi, moguće građanske sukobe, da se od toga uzdrže i da ostave crkvenim ustanovama da osmišljavaju način budućeg crkvenog otpora prema bezakonju.

Nacionalno koordinaciono tijelo u četvrtak, 25. juna, zbog povećanja broja aktivnih slučajeva virusa korona, donijelo je odluku o zabrani vjerskih skupova na otvorenim javnim mjestima, osim na površinama koje pripadaju vjerskim objektima./kraj/tb/sđp

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana