Mogerinijeva pozvala Ivanova da povuče odluku

Srna
Mogerinijeva pozvala Ivanova da povuče odluku

Skoplje - Visoki predstavnik EU spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini pozvala je predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade povjeri kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

Mogerinijeva je pozvala Ivanova da preispita svoju odluku o dodjeljivanju mandata za sastav vlade i da je povuče u interesu svih građana, kao i da u skladu sa ustavom povjeri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.


"Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine", rekla je Mogerinijeva u Skoplju, gdje se, između ostalih, susrela i sa Ivanovim.

Ona je naglasila da u demokratskom svijetu ne postoji slučaj da parlamentarnoj većini bude uskraćeno pravo da formira vladu.

Govoreći o zapaljivoj retorici u Makedoniji koja je uslijedila nakon odluke Ivanova da ne da mandat za sastav nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, Mogerinijeva je istakla da politički lideri imaju odgovornost da smire strasti i spriječe izbijanje "međunacionalnih ili geopolitičkih konflikata".

"Makedonija je složena zemlja, koja se nalazi u složenom regionu i požar nam nije potreban", rekla je Mogerinijeva.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov nije komentarisao zahtjev Evropske unije, niti je na bilo koji način naznačio da će promijeniti odluku.

Mogerinijeva se sastala sa Ivanovim poslije serije razgovora sa liderima političkih partija i nevladinih organizacija.

Pristalice novoformirane inicijative "Za zajedničku Makedoniju", koji se protive usvajanju zahtjeva Albanaca sadržanih u zajedničkoj platformi, održali su još jedan protest na ulicama najvećih makedonskih gradova, uključujući Skoplje, Kumanovo, Ohrid i Bitolj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana