MMF dodijelio 890 miliona dolara Srbiji

Srna
MMF dodijelio 890 miliona dolara Srbiji

BEOGRAD - Međunarodni monetarni fond /MMF/ dodijelio je Srbiji 627,6 miliona Specijalnih prava vučenja /SDR/, što je ekvivalentno iznosu od oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 milion evra, izjavila je viceguvernerka Narodne banke Srbije /NBS/ Ana Ivković.

Ivkovićeva je navela da je MMF juče distribuirao 95,8 odsto od ukupne alokacije 650 milijardi dolara, koju je Odbor direktora Fonda odobrio za podršku likvidnosti i borbe država članica protiv pandemije i posljedica korona krize.

Kada je riječ o korišćenju ovih sredstava, Ivkovićeva je za Tanjug rekla da se još ne zna za šta će ih Srbija utrošiti i da će to biti predmet dogovora sa nosiocima izvršne vlasti u Srbiji, koji su pokazali da umiju da vode zemlju.

Ona je podsjetila da je Srbija sa MMF-om u prethodnom periodu zaključila dva nefinansijska aranžmana i da MMF ističe da Srbija sve svoje obaveze ispunjava, da ima jaku politiku strukturnih reformi i da izuzetno napreduje.

Ivkovićeva je istakla da ovo mnogo znači za Srbiju, prije svega za jačanje povjerenja.

Devizne rezerve Srbije na kraju jula iznosile su 14,58 milijardi evra, a da su sada, kako je na prezentaciji izvještaja o inflaciji navela guverner NBS Jorgovanka Tabaković, i veće za 10 odsto nego prije krize, što je rijetko kojoj zemlji uspjelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana