Mladi Hrvati još veći nacionalisti

Agencije
Mladi Hrvati još veći nacionalisti

Zagreb - Mladi u Hrvatskoj ne vole Srbe, Rome, homoseksualce, crnce, pokazalo je novo istraživanje Instituta za društvena istraživanja.

Kako prenose hrvatski mediji, istraživanje koje je sprovedeno među 1.500 mladih uzrasta između 14 i 27 godina, dovelo je do poražavajućih, ali ne i pretjerano iznenađujućih podataka.

Prema dobijenim podacima, samo sedam odsto mladih Hrvata izjavilo je da želi Srbina za bračnog partnera, a 15 odsto bi pristalo da ga ima kao komšiju. Ti podaci su gori i od onih koji su objavljeni 1999. godine, pet godina poslije akcije "Oluja", kada je jedno istraživanje pokazalo da je 13 odsto mladih reklo da bi htjelo da ima Srbina za bračnog partnera, a 22 odsto za komšiju, podsjećaju mediji i dodaju da će u Hrvatskoj, ako se takav trend nastavi, za deset godina biti "nulte tolerancije na Srbe".

Međutim, nisu problem samo Srbi jer je istraživanje pokazalo i da je stepen tolerancije naročito nizak i prema Romima - 70 odsto mladih ne bi im dozvolilo da žive u Hrvatskoj, kao i prema prema homoseksualcima.

Naime, 40 odsto mladih ne bi željelo "gejeve" u komšiluku, ali ni Albance i ostale Balkance i crnce.

Mediji ocjenjuju da više nisu smiješne izjave poput one koju je dao splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji je svojevremeno kazao da ne bi dopustio da mu Srbin bude zet, kao i da se ne smiju više ignorisati huškački nastupi šefova raznih braniteljskih udruženja.

Takođe, ocjenjuju hrvatski mediji, činjenica je da su mladi postali veći nacionalisti od svojih roditelja, da pokazuju veću netrpeljivost prema Srbima, pa i ostalim manjinama.

- Sve to je direktna - i najgora - posljedica političkog govora, posljedica ćutanja, podilaženja i nesankcionisanja govora mržnje, kao i upornog nametanja Srba, homoseksualaca, Roma i uopšte stranaca kao političkog i društvenog problema, gotovo pa uljeza čiji je jedini cilj uništenje hrvatskog nacionalnog bića - ističu hrvatski mediji.

Antisrpske izjave

Na izborima za evroposlanike u Hrvatskoj najviše glasova osvojila je Ruža Tomašić, lider desničarske stranke HSP, poznate po nacionalističkim izjavama. Tomašićeva se "proslavila" nedavnom nacionalističkom izjavom da je ta zemlja samo za Hrvate, a da su "ostali samo gosti".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana