Mitropolitu Joanikiju uručen Krst vožda Đorđa Stratimirovića

Srna
Foto: srna

PODGORICA- Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju danas je na Cetinju uručen Krst vožda Đorđa Stratimirovića, kojim je odlikovan po blagoslovu episkopa sremskog Vasilija, a uz saglasnost porodice Stratimirović, u Sremskim Karlovcima na Krstovdan, 27. oktobra.

Svečanom uručenju odlikovanja prisustvovali su praunuk Đorđa Stratimirovića Ivan Stratimirović i čukununuk Đorđe Stratimirović, kao i članovi Organizacionog odbora za povratak posmrtnih ostataka Đorđa Stratimirovića iz Beča u otadžbinu Aleksandar Đurđev, Dalibor Šekularac, Goran Milanković, Dane Kulačin, đakon Nenad Jovanović, Mišo Vujović i Gojko Raičević.

Mitropolit Joanikije zahvalio je za posjetu i visoko odlikovanje koje mu je uručeno, ističući da mu je naročita čast što su danas ovdje potomci vožda Stratimirovića sa kojim je Njegoš ostvario kontakt i odlikovao ga Obilića medaljom.

"On je bio vjesnik srpske slobode. Kasnije su sa njim održavali prisne veze i knjaz Danilo Petrović i kralj Nikola. Te veze Srpskog Vojvodstva i Crne Gore ne smijemo nikada zaboraviti, jer su to veze koje pamtimo i koje nas obavezuju. Ovo odlikovanje ostaće vječiti svjedok tih veza koje treba da unapređujemo", poručio je mitropolit Joanikije.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske podsjetili su da su Stratimirovići staro srednjovekovno srpsko plemstvo, koje je priznato i od Venecije, Habzburga i Ruskog Carstva, što svedoči da je riječ o plemićkoj kući najvšeg mogućeg stepena i renomea u evropskim okvirima.

U srodstvu su sa Balšićima, pa i samim Nemanjićima, ali i sa Popovićima-Tekelijama i drugim srpskim aristokratskim porodicama.

"Koliki je značaj ove, nazasluženo zaboravljene, istorijske ličnosti vidimo i iz činjenice da je on bio jedan od rijetkih naših uglednika, koji je imao blizak odnos sa predstavnicima sve tri srpske novovjekovne vladarske dinastije - sa Petrovićima-Njegošima, Karađorđevima i Obrenovićima", napominje se u saopštenju iz Mitropolije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana