Mitropolit Porfirije služio u sabornoj crkvi u Zagrebu

Srna
Mitropolit Porfirije služio u sabornoj crkvi u Zagrebu

ZAGREB - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije služio je Svetu liturgiju u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

“I ove godine braćo i sestre slavimo rođenje Hristovo u vremenu koje je ispunjeno još uvijek mnogim sukobima, nesporazumima, gaženjenjem ljudskih prava, terorizmom. I to ne samo na planu odnosa između kontinenata, naroda i država, nego čak i na planu osnovne ćelije svakog društva, čak i u porodici”, rekao je mitropolit Porfirije obraćajući se vjernicima.

Mitropolit je vjernicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru čestitao današnji praznik uz tradicionalni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi”, prenosi HRT.

Na Badnji dan, u zagrebačkom Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg služeni su Carski časovi i Liturgija Svetog Vasilija Velikog sa večernjom.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop pakračo-slavonski Jovan uz sasluženje mitropolita Porfirija, sveštenika i đakona iz Zagreba i Pakraca, saopšteno je na internet stranici Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Po završetku svete liturgije, mitropolit Porfirije i episkop Jovan su prisustvovali božićnom prijemu, koji je organizovalo Srpsko narodno vijeće, tokom kojeg su okupljenima čestitali Božić, blagoslovili i podijelili česnicu.

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu u nedjelju, 5. januara, mitropolit Porfirije služio je liturgiju, a nakon toga i moleban za
pravoslavni narod u Crnoj Gori.

Poslije molebana, mitropolit je pozvao vjernike da se u svojim molitvama sećaju pravoslavne braće u Crnoj Gori, koji dočekuju Božić boreći se, na miran način, za očuvanje svojih hramova i manastira u kojima su se vijekovima molili.

Mitropolit je podstakao vjernike da se u svojim obraćanjima Bogomladencu Hristu mole za mir u cijelom svetu i da se sjećaju svih onih koji su bilo gdje i na bilo kakav način obespravljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana