Mitropolit Joanikije: Namjerni prekid trudnoće je užasan grijeh

Tanjug
Foto: Arhiva

PODGORICA- Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je povodom inicijative američkog Vrhovnog suda, koji želi da poništi pravo na abortus u SAD, rekao da je to, ukoliko su mediji vjerno prenijeli njenu suštinu, glas ljudskog razuma i savjesti.

"Namjerni prekid trudnoće u bilo kom njenom stadijumu je užasan grijeh i direktno je usmjeren protiv prvobitne biblijske božije zapovesti o rađanju. Čovjek otuđen od Boga hoće da ozakoni ono što je protiv božjeg zakona, to je, s jedne strane, izraz pogubne samoživosti i sebičnosti, a, s druge, bijeg od života, odustajanje od ljubavi i božjeg blagoslova", rekao je mitropolit Joanikije u izjavi za podgorički Dan.

Ističe da taj grijeh ostavlja teške i dugotrajne i traumatične posljedice na duši roditelja, i jedino se liječi iskrenim i dugotrajnim pokajanjem.

"Zbog rečenog, svaku inicijativu za zaštitu nerođene djece, posebno ovog Vrhovnog suda Amerike, prihvatamo kao humanu, spasonosnu i bogougodnu", naveo je mitropolit Joanikije.

Dan podsjeća i da je pokojni mitropolit Amfilohije kritikovao pravo na abortus u više navrata, nazivajući ga „čedomorstvom, čovjekoubistvom, hristoubistvom i bogoubistvom", govoreći da „nije slučajno" da je to pravo „ozakonjeno u vrijeme ateizacije ljudskog roda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana