Mitropolija zagrebačko-ljubljanska poziva da se pomogne

Srna
Mitropolija zagrebačko-ljubljanska poziva da se pomogne

BEOGRAD - Mitropolija zagrebačko-ljubljanska Srpske pravoslavne crkve (SPC) poziva sve ljude dobre volje da pomognu stradalim u zemljotresima koji su protekla dva dana pogodili hrvatske gradove Petrinju i Sisak.

Donacije je moguće uplatiti na sljedeći račun: Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija zagrebačko-ljubljanska Sberbanka d d Varšavska 9, 10000 Zagreb, Hrvatska SWIFT/BIC: VBCRHR22 HR09 2503 0071 5100 0060 0, sa naznakom : Pomoć stradalima u potresu.

U mjeri u kojoj je moguće, Mitropolija zagrebačko-ljubljanska navodi da će, kao i druge hrišćanske zajednice, pomoći porodice stradalih, ostajući, kao i uvijek tokom istorije, uz svoj narod.

“Neka ova molitva ohrabri napore u tom smeru, te neka u ovom teškom trenutku dobrota i ljubav dovitljivo dosegnu do svakoga kome je pomoć potrebna”, ističe se u saopštenju Mitropolije.

U saopštenju, koje je potpisao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, navodi se da je u dane globalnog iskušenja kroz koje prolazi cijelo čovječanstvo, raspeto između očuvanja sebe i bližnjeg u uslovima teške pandemije, stanovništvo u Hrvatskoj zadesila još jedna nesreća.

Mitropolit napominje da su Petrinja i Sisak pogođeni serijom razornih zemljotresa, usljed čega su oštećeni brojni vjerski, stambeni i poslovni objekti, a mnogi ljudi su ostali bez krova nad glavom, dok su neki, nažalost, ostali bez svojih najbližih.

Zbog velikih oštećenja na hramu Svete Petke i parohijskom domu u Sisku, kao i na hramu Svetog Spiridona i parohijskom domu u Petrinji, srpski sveštenici sa svojim porodicama primorani da napuste ova mjesta bogosluženja i stanovanja.

“Međutim, uprkos svemu što nas u poslednje vreme snalazi, mi verujemo Svetom apostolu Pavlu koji nam je preko drevnih Korinćana poručio da nas nije snašlo ono što izdržati ne možemo”, navodi mitropolit Porfirije.

Zato, kaže mitropolit, “neka i ove teškoće, budu shvaćene kao oganj u kojem će sjajnije od zlata zablistati naša vjera hrišćanska”.

On je naveo da ih treba razumjeti kao “poziv našoj dobroti, solidarnosti i ljubavi”, te da treba pokušati potom da drugačijim očima gledamo na svakodnevni život.

Mitropolit je rekao da ovo iskustvo, iako tragično i bolno, treba da nas “umudri da se drugačije odnosimo prema nesporazumima koji nas snalaze u vrijeme dobra i ponekad nas tako lako odvraćaju od ljekovite snage Božijeg mira i vječnog smisla.

“Duboko saosećajući sa rodbinom žrtava i moleći se da im Gospod podari svoje Carstvo nebesko, u kojem večno traje radost gledanja lica Njegovog, takođe se molimo za što brži povratak pogođenog stanovništva u svoje domove”, naveo je mitropolit

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana