Mitropolija crnogorsko-primorska: Vraćanje Njegoševe kapele na Lovćen civilizacijsko pitanje

Srna
Foto: Srna

PODGORICA-Vraćanje crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćen, koja je porušena prije 50 godina, treba da bude civilizacijsko, a ne ideološko, posljedično-političko pitanje, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

"Stradanje Lovćenske crkve ima duboke duhovne uzroke, sve vrijeme, pa i danas... Tada je sklonjen jedan simbol, da bi na njegovo mjesto bio postavljen drugi, njemu oprečan. To je bio obračun neopaganstva sa pravoslavnim hrišćanstvom", istakao je paroh barski Jovan Plamenac na konferenciji za novinare organizovanoj povodom 50 godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu.

Plamenac je podsjetio da je u avgustu i početkom septembra 1972. godine porušena crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, a da je još 1952. godine objavljeno da je Vlada Crne Gore ponudila Ivanu Meštroviću da izradi spomenik Njegošu i da je on tu ponudu prihvatio.

"Još je tada određeno da se spomenik Njegošu gradi na Lovćenu i da on bude mauzolej", rekao je Plamenac.

On je podsjetio da je gradnja mauzoleja počela 1970. godine, da su mnogi bili protiv rušenja kapele i izgradnje mauzoleja, a mnogi su i podržali tvrdeći "da ona nije originalna nego da ju je izgradio kralj Aleksandar Karađorđević".

Plamenac je rekao da je mitropolit crnogorsko-primorski Danilo Dajković, u vrijeme kada su 1972. godine rušili crkvu na Lovćenu otišao u Švajcarsku jer, kako je dodao, nikako nije mogao da bude saglasan sa tim, a tada su protiv njega organizovane jedine demonstracije u komunističkoj Crnoj Gori.

Iz Mitropolije su naveli da će o istoj temi u srijedu, 27. jula, biti organizovan i okrugli sto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana