Mitropolija crnogorsko-primorska: Vjernici da se izjasne kao pravoslavci

Srna
Mitropolija crnogorsko-primorska: Vjernici da se izjasne kao pravoslavci

PODGORICA - Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve pozvala je građane, posebno pravoslavne vjernike, da se bez straha, predrasuda i ideološke opterećenosti na predstojećem popisu izjasne o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti.

U saopštenju Mitropolije posebno se sugeriše pravoslavnim vjernicima da u rubrici vjeroispovijest pišu - pravoslavna.

- Bilo da se pišu neodređeno kao "vjernik", kako, nažalost, sugerišu pojedini instruktori Monstata, ili sa nekim nacionalnim ili bilo kakvim drugim dodatkom, kako sugerišu neki političari, biće svrstani u ždruge religiozne grupež i time lišeni iskazivanja svog stvarnog vjerskog identiteta - smatraju u Mitropoliji.

U saopštenju se navodi da, prema uputstvima UN i EU postoje i priznaju se samo pravoslavna, katolička, protestantska, islamska i druge vjeroispovijesti, pa se tako treba i pisati i izjašnjavati, bez obzira na nacionalnu ili neku drugu pripadnost.

- Pri svemu tome, nikad ne izgubiti iz vida da žstrah životu kalja obraz čestož i uz to da nas je sloboda rodila - da živimo u slobodi, čuvajući obraz i dušu, svoju i svoga potomstva - naveli su iz Mitropolije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana