Mirović: Srpski narod ugradio najviše života u pobjedi nad fašizmom

Srna
Mirović: Srpski narod ugradio najviše života u pobjedi nad fašizmom

IRIŠKI VENAC - Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je danas, povodom obilježavanja Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svjetskom ratu, da je srpski narod podnio najveći broj žrtava u pobjedi nad fašizmom na prostoru bivše Jugoslavije.

“Time se srpski narod svrstao u red velikih, hrabrih i ponosnih naroda koji su zlu fašizma stali na put i sprečili ga da zavlada svetom”, rekao je Mirović na Iriškom vencu gđe je obilježen 7. jul - Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svjetskom ratu.

On je dodao da se danas odaje počast najuzvišenijim i najtrajnijim ljudskim vrijednostima - slobodi, rodoljublju, hrabrosti i spremnosti na žrtvu.

“Svi koji su bili deo te velike borbe i velike pobede pravde, slobode i čovečnosti nad zlom fašizma zaslužuju iskreno divljenje, najdublje poštovanje i večnu zahvalnost”, rekao je Mirović.

On kaže da je “plamen zla” 6. aprila 1941. godine došao je u Srbiju bez najave i objave rata.

“Vojska nacističke Nemačke bombardovala je tog datuma Beograd, čime je započeta krvava epopeja Drugog svetskog rata. Setimo se kapetana Berića, koji je svoj život dao komandujući brodom Drava. Setimo se svih žrtava, a samo u Sremu ih je bilo gotovo 40.000 i to je podatak koji govori kolika je bila naša žrtva u borbi protiv fašizma”, rekao je Mirović.

Predsjednik Saveza udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata /SUBNOR/ AP Vojvodine Jovo Baroševčić uručio je pokrajinskom premijeru plaketu za doprinos radu i afirmaciji SUBNOR-a na njegovanju slobodarskih tradicija i kulture sjećanja.

Ustanak u Srbiji u Drugom svjetskom ratu počeo je 7. jula 1941. godine kada je Živorad Žikica Jovanović Španac sa svojom četom u Beloj Crkvi kod Krupnja ubio srpske žandare narednika Bogdana Lončara i kaplara Milenka Brakovića.

Taj događaj i datum komunističke vlasti nove Jugoslavije iskoristile su za ustanovljavanje Dana ustanka naroda Srbije. /kraj/slk/foto
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana