Mirko Rašković »hrvatski heroj«

Srna
Mirko Rašković »hrvatski heroj«

Zagreb - Mirko Rašković, odbjegli poslanik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/, bio je uticajni hrvatski špijun u Republici Srpskoj Krajini, blizak Milanu Martiću, a za taj obavještajni rad je odlikovan.

Izvori iz hrvatskih službi bezbjednosti potvrđuju da je Rašković bio saradnik Službe za zaštitu ustavnog poretka od 1991. do 1995. godine, odnosno do akcije "Oluja".


Obavljao je "važne poslove" i nije samo prikupljao podatke, nego je, prema nalogu hrvatske tajne službe, uticao na srpske političke i vojne strukture da mijenjaju ili ublaže odluke opasne po Hrvatsku, prenose portali.

Mirko Rašković je, prema tvrdnjama hrvatskih obavještajnih izvora, bio "agent od uticaja" i "heroj" jer je "svojim radom spasao puno života".

Hrvatski portali prenose da je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Šime Lučin dao Raškoviću potvrdu o pripadnosti službi bezbjednosti i pištolj sa posvetom zbog, kako je navedeno, "posebnih zasluga u odbrani Hrvatske".

Cijela afera izbila je na površinu nakon što je Rašković naglo napustio SDSS i Milorada Pupovca i odlučio se da uskrati svoju podršku SDP-u u formiranju vlade.

Odmah su se pojavile spekulacije da je, na neki način, Tomislav Karamarko, bivši šef obavještajaca, a danas lider HDZ-a, natjerao Raškovića da promijeni stranu.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nezadovoljna je što je priča o Raškoviću objelodanjena i što su obavještajne strukture dozvolile da ti podaci "izađu" u javnost.

Mirko Rašković poručuje da će svoj glas za sastavljanje nove hrvatske vlade dati onome ko bude jači i u boljoj prilici da je sastavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana