Ministarstvo štiti prava Riste Jovanovića uhapšenog na Kosmetu

Srna
Ministarstvo štiti prava Riste Jovanovića uhapšenog na Kosmetu

PODGORICA - Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ Crne Gore saopštilo je da preduzima sve neophodne radnje, u skladu sa međunarodnim pravom i praksom, s ciljem zaštite prava crnogorskog državljanina Riste Jovanovića uhapšenog na Vidovdan na Kosovu i Metohiji.

Iz Ministarstva navode da su obezbijedili da ljudska prava crnogorskog državljanina budu u potpunosti zaštićena tokom procesa.

“Bez obzira na kompleksne okolnosti i pokušaje da se ovaj slučaj ispolitizuje, MIP i ovom prilikom, kao i svaki put do sada u sličnim situacijama, intenzivno komunicira sa nadležnim organima Kosova kako bi se, uz potpuno poštovanje međunarodnog prava i standarda, našlo odgovarajuće rješenje”, dodaje se u saopštenju.

U Ministarstvu kažu da detalje aktivnosti, shodno međunarodnoj praksi, ne mogu trenutno javno iznositi.

“MIP svakodnevno preduzima niz aktivnosti s ciljem potpune zaštite interesa i prava Jovanovića, te se nadamo skorom rješenju ovog slučaja”, navodi se u saopštenju.

Demokratski front /DF/ saopštio je ranije danas da ćutanje o slučaju Podgoričanina Riste Jovanovića, koji se skoro 20 dana nevin nalazi u zatvoru u Prištini, navodi na zaključak da su predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović “digli ruke od svog državljanina”.

Jovanović je na Vidovdan došao iz Podgorice na Kosovo i Metohiju da bi prisustvovao obilježavanju godišnjice Kosovskog boja na Gazimestanu, a policija samoproglašenog Kosova ga je uhapsila nakon što je negodovao dok su oni pretresali monahinju Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana