Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske: Čista provokacija parlamentaraca EU

Srna
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske: Čista provokacija parlamentaraca EU

ZAGREB - Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je da pokušaj četvoro evroparlamentaraca da dođu do kontrolne tačke na granici sa BiH predstavlja još jednu u nizu provokacija vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju svojih zadataka, a to je zaštita granice.

"Policija najoštrije osuđuje nepoštivanje zakona Hrvatske i pokušaj diskreditovanja institucija ove zemlje", rekao je Božinović večeras na konferenciji za novinare i naglasio da nije bila u pitanju službena delegacija EU već privatni aranžman.

On je istakao da nema toga ko može ući u Hrvatsku tamo gdje ulaz nije dopušten.

"Čemu onda granični prelazi među državama, ako netko ima ili se poziva na pravo ulaska preko rijeka ili šuma? Ukoliko neko ispunjava usove za međunarodnu zaštitu taj će doći na granični prelaz. Mi ćemo to EU institucijama objasniti", rekao je Božinović.

Ministar je ukazao da su hrvatski političari osudili postupanje hrvatske policije, izašli su s nekakvim optužbama, a nije im palo na pamet da pitaju MUP.

"Oni brane parlamentarce koji su htjeli zaobići hrvatski zakon, unaprijed im je rečeno da ne mogu i sada nas napadaju, a ovi domaći im daju za pravo. E ja to ne mogu razumjeti da hrvatski nacionalni interes nije na prvom mjestu", rekao je ministar koji je oštro osudio reakciju opozicije.

Ministar Božinović istakao je da to nije bila delegacija koja je došla ispred EU parlamenta.

"To je stranačka stvar. Mi prikupljamo još neke informacije, a reakcije prema evropskim institucijama će uslijediti, no još imamo stvari o tome šta se događalo s strane granice BiH, budući da je istovremeno bio neki pokret migranata prema tački gdje su ti zastupnici trebali doći i vjerovatno bi se dogodio neki performans", rekao je Božinović.

Hrvatska policija spriječila je četiri evroparlamentarca juče da dođu do kontrolne tačke na granici sa BiH na kojoj se inače zaustavlja ulazak migranata u Hrvatsku.

Cilj posjete evroparlamentaraca bio je vidjeti kako Hrvatska postupa prema migrantima, a italijanski "Avenir" piše da je situacija u šumi bila prilično napeta, te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pjetra Bartola i njegove kolege kako bi ih spriječila da dođu na mjesto kontrole, gdje migranti uglavnom budu spriječeni da uđu u Hrvatsku.

Policija je zaustavila tu grupu na 200 metara od granice i rekli su im da ne mogu nezakonito preći granicu.

Načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno potvrdio je na konferenciji za novinare da je evroparlamentarce sedam policajaca zaustavilo i prepriječilo im put, a u tom trenutku su i migranti željeli preći granicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana