Milošević: Pozdrav „za dom spremni“ godinama opterećuje hrvatsko društvo

Tanjug
Milošević: Pozdrav „za dom spremni“ godinama opterećuje hrvatsko društvo

KNIN- Potpredsjednik vlade Boris Milošević izjavio je danas da ustaški pozdrav „za dom spremni“ već dugi niz godina opterećuje hrvatsko društvo i da je na nivou vlade postignut dogovor da se razgovara o inicijativi za njegovu potpunu zabranu, koju je pokrenula jevrejska zajednica.

-Stav je i dogovor i na nivou vlade i koalicije je da razgovaramo najesen o inicijativi Jevrejske opštine, da vidimo na koji način možemo djelovati kao država, jer smo svi stava da se radi o nedopuštenom pozdravu - rekao je Milošević na obeležavanju godišnjice od ubistva srpskih civila u Plavnom i Gruborima, kod Knina.

Prema njegovim riječima, trebalo bi da se dođe do jasnog i nedvosmislenog zakonskog rješenja.

-Vidimo neuravnoteženu sudsku praksu i mislim da bi bilo dobro pomoći sudovima da imaju jasan zakonodavni alat prilikom postupanja u takvim predmetima - rekao je Milošević, prenijela je zagrebačka N1 TV.

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vijeće srpske nacionalne manjine šibensko - kninske županije danas održava komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tokom i nakon vojno-policijske akcije Oluja u selu Plavnom i njegovom zaseoku Grubori.

Komemoracija je u Plavnom održana pored krsta postavljenog za žrtve cijelog tog sela, a nastavljena je u njegovom zaseoku Grubori, kod spomen obeležja postavljenog za tamošnje žrtve.

Komemoraciji su, pored Milošević prisustvovali poslanik i predsjednik SNV Milorad Pupovac, poslanica SDS S Anja Šimpraga, izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić, kao i predstavnici Knina i županije šibensko - kninske.
Milošević je primjetio da se u ovoj godini nisu napravili nekakvi tektonski pomaci i teško je,kazao je, nakon 26 godina napraviti revolucionarne iskorake.

- Ljudi su stvorili živote negdje na drugom mjestu. Na primjeru Grubora htjeli smo kao vlada da pokažemo da stojimo iza svojih riječi i da stvaramo preduslove za povratak stanovništva. Tu imamo podršku lokalne samouprave, županije i Grada Knina - rekao je Milošević.

U Gruborima su 25. avgusta 1995. pripadnici ATJ Lučko počinili zločin nad šestero srpskih civila.
Žrtve su: Miloš (Marka) Grubor (1915) - ubijen u porodičnoj kući, Marija Grubor (1905) - spaljena je u porodičnoj kući, Milica (Steve) Grubor (1944) - ubijena,  tijelo je pronađeno iza porodične kuće, Jovo (Jovana) Grubor (1930) - usmrćen ubodnim ranama, a tijelo je pronajdeno iza porodične kuće, Đuro (Luke) Karanović (1954 -, ubijen je iza jedne kuće u zaseoku, dok se za Jovana (Damjana) Grubor, tada starog 73 godine ne zna kako je stradao, pa se pretpostavlja da je izgorio zajedno sa kućom.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana