Milošević: Penava šalje lošu poruku, jer je u Vukovaru trećina Srba

Srna
Milošević: Penava šalje lošu poruku, jer je u Vukovaru trećina Srba

Beograd - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Boris Milošević izjavio je da gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kada se protivi široj upotrebi ćirilice, šalje lošu poruku, jer je svaki treći stanovnik ovog grada Srbin.

“Ćirilica je simbol Srba i ako kažete da je jedan simbol nepoželjan, ako vi njega etiketirate kao agresorski, zločinački, da on vrijeđa osećaje Hrvata – onda to definitivno nije dobar početak za dijalog, to nije dobar početak ni za šta”, rekao je Milošević za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je Penava gradonačelnik svih koji žive u Vukovaru, da se od njega očekuje odgovorno ponašanje, bez dizanja tenzija.

“Ali, očekujemo i poštovanje Ustava, ustavnog zakona i odluka Ustavnog suda”, rekao je Milošević.

Milošević je podsjetio da je u Hrvatskoj 1991. godine bilo skoro 600.000 Srba, a da ih je danas za 400.000 manje, te ocijenio da biti Srbin u Hrvatskoj znači “nositi lošu etiketu”.

On je naglasio da su iskustva Srba u vezi sa obilježavanjem akcije “Oluja” traumatična, te podsjetio na ranije marševe crnokošuljaša, uzvike “Za dom spremni” i direktne prijetnje, čega prošle godine nije bilo, a ne očekuje se, kaže, ni ove godine.

Milošević je rekao da bi bilo dobro kada bi sa vlastima Hrvatske postigli neku vrstu zajedničke komemoracije i obilježavanja i kada bi se uvažili i srpski pogledi i stavovi u pogledu i “Oluje” i njenih posljedica.

Na pitanje kome smeta SNV, Milošević je rekao da “jednom djelu društva jednostavno smeta” i da ih žele eliminisati.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je sredinom prošlog mjeseca da nije trenutak za unapređenje prava Srba u Vukovaru koja se tiču jezika i pisma, o čemu je odluku donio Ustavni sud Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana