Milorad Momić osuđen na tri godine zatvora

Agencije
Milorad Momić osuđen na tri godine zatvora

Zagreb - Županijski sud u Vukovaru nepravosnažno je osudio bivšeg pripadnika “Škorpiona” Milorada Momića na tri godine zatvora zbog prebijanja jednog mještanina sela Berak, prenose agencije.

Optužnica je teretila Momića da je 2. septembra 1991. godine u selu Orolik ispred štaba Teritorijalne odbrane, zajedno sa još desetak nepoznatih lica prebio Stanka Penavića iz Berka.

Jučeranjom odlukom suda Momiću je pritvor produžen do pravosnažnosti presude.

Momić je uhapšen u februaru 2011. godine u francuskoj u blizini Grenobla, gdje je živio pod lažnim imenom Gaj Monije, a državljanstvo Francuske je imao od 2006. godine.

U ekstradicionom pritvoru bio je do septembra 2011. godine kada je izručen Hrvatskoj.

Mediji u Srbiji podsjećaju da je Momić uhapšen i izručen na osnovu međunarodne potjernice za krivično djelo ubistva jedne žene, dok mu je suđeno za potpuno drugo krivično djelo.

U prvoj optužnici Momić se teretio da u jesen 1991. godine u Berku s drugima zatvarao i zlostavljao Hrvate, da je u improvizovanom logoru u Berku tukao tri žene, a 5. septembra 1991. godine puškomitraljezom ubio Katu Gavranović ispred njene kuće.

U izmijenjenoj optužnici Momić se teretio samo za učešće u prebijanju Penavića za koga se ispostavilo da nije civil nego pripadnik oružanih snaga Hrvatske koji je djelovao u ilegali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana