Milojko Spajić: Podnosim ostavku ako se ne usvoji buddžet Crne Gore

Tanjug
Foto: Agencije

PODGORICA - Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio je da će podnijeti ostavku ukoliko skupština ne usvoji prijedlog budžeta za 2022. godinu.

''Spremni smo na kompromis. Ja najmanje zavisim od budžeta, on pripada građanima Crne Gore. Ukoliko se ne usvoji budžet ne vidim svoje mjesto u Crnoj Gori i ponudiću ostavku premijeru'', rekao je Spajić gostujući u emisji televizije Vijesti. Dodao je da, ipak, vjeruje da će budžet biti usvojen, ali da sve zavisi od poslanika.

Opozicija u crnogorskom parlamentu je pozvala vladu da povuče Predlog zakona o budžetu za 2022. godinu iz skupštinske procedure, jer smatraju da je održivost javnih finansija dovedena u pitanje nakon odluke da se izbriše mogućnost da se država zaduži u narednoj godini za potrebe finansiranje deficita. Stranke koje čine parlamentarnu većinu glasaće za predlog zakona, iako nemaju isto mišljenje po pitanju brisanja mogućnosti zaduženja od 1,4 milijarde evra. Ta suma je bila planirana za eventualno refinansiranje i otplatu dugova, pokrivanje deficita u narednoj godini i stvaranje fiskalne rezerve u 2023. godini, piše dnevni list Vijesti.

Uz to, poslanici iz opozicionih stranaka, Demokratkog Fornta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP), najavili su da neće odustati od svojih amandmana. Takođe, demokrate, čija su tri predloga zakona u proceduri a nisu obuhvaćeni vladinim budžetskim projekcijama, smatraju da u budžetu postoji pozicija za isplatu dečjih dodataka, penzija i naknadi za majke. Stav Ministarstva finansija je da bi se poslaničkim amandmanima i predloženim zakonskim rešenjima ugrozila stabilnost javnih finansija i nadaju se da će to poslanici razumeti i podržati u korist građana. Zato ih neće prihvatiti, navode Vijesti.

Rasprava o predlogu zakona o budžetu u plenumu će danas biti nastavljena u parlamentu. Ukupan budžet (primici i depoziti) projektovan je na 2,46 milijardi evra, što je na nivou ovogodišnje cifre koja iznosi 2,45 milijardi. Budžetski deficit u 2022. godini je projektovan na 205 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana