Miljevac: Veći broj Hrvata na popisima za hapšenje u BiH

Srna
Miljevac: Veći broj Hrvata na popisima za hapšenje u BiH

Zagreb - Predsjednik Asocijacije hrvatskih generala Pavao Miljevac rekao je da ima informacije da je veći broj Hrvata na popisima za hapšenje u BiH, ali da se nada da do toga neće doći.

Miljevac kaže da će, nakon hapšenja 10 nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane u Orašju zbog sumnje da su počini ratni zločin nad Srbima, biti još optužnica protiv Hrvata.


"Po onome što znamo, proces će se nastaviti, ali nema smisla dizati paniku. Nadamo se da će svi koji mogu i imaju uticaj obaviti svoj posao", rekao je Miljevac za "Jutarnji list".

Kada je riječ o hapšenju nekadašnjih pripadnika HVO-a u Orašju, Miljevac navodi da je imao određenih informacija da će oni biti optuženi.

"Sada se pojavio dokument da je Sarajevo još 2014. poslalo u Zagreb zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć u tom slučaju, ali je stvar stavljena pod tepih. Očigledno da ništa nije učinjeno", rekao je Miljevac.

On navodi da ove "optužnice pokreće Sarajevo na zahtjev Banjaluke".

"Planirali su da uhapse 12 ljudi, to je kompletna komanda. Pa ne može čitava komanda biti kriva. Na kraju su priveli deset ljudi, jer je jedan teško bolestan, a drugoga nisu našli", rekao je Miljevac.

On kaže da je "osnovni problem sa tim optužnicama da su podignute na osnovu dokumenata iz hrvatskih arhiva, koji su poslati u Sarajevo bez kontrole".

"Upozoravali smo da našim arhivima vršljaju razni agenti i uzimaju dokumente bez selekcije. A ako imaš jedan dokument, na njega možeš nadograditi šta god ti odgovara", tvrdi Miljevac.

Bivši general HVO-a Željko Šiljeg kaže da je cilj hapšenja nekadašnjih pripadnika HVO-a u Orašju prikazati da je Herceg-Bosna zločinačka tvorevina.

"Ovo je daleko šira i dublja priča nego što se na prvi pogled čini. Poruka je to i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću - obećavate da ćete pomoći Hrvatima u BiH, a ne možete", rekao je Šiljeg za "Globus".

On tvrdi da je hapšenjima u Orašju cijeli hrvatski narod u BiH, posebno boračka populacija, smišljeno izložen novim pritiscima.

"U tu svrhu koristi se politička vlast, kroz institucije Tužilaštva i Suda BiH", rekao je Šiljeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana