Milivojević: Erdoganova posjeta BiH i Crnoj Gori potvrda balkanske politike Turske

Tanjug
Milivojević: Erdoganova posjeta BiH i Crnoj Gori potvrda balkanske politike Turske

BEOGRAD - Najavljena posjeta turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori potvrda je da Turska ne odustaje od balkanske politike i da želi da proširi sferu interesa prvom zvaničnom posjetom Podgorici, ocijenjuje nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

Erdogan u petak dolazi u službenu posjetu Sarajevu, gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a prema nezvaničnim navodima pojedinih medija turski predsjednik će prisustvovati i vjenčanju ćerke Bakira Izetbegovića.

Milivojević kaže za Tanjug da je Sarajevo ''''tradicionalno uporište'''' Turske i da treba očekivati kontinuitet u odnosima Ankare i Sarajeva i potvrdu da BiH spada u interes Turske, te smatra da je prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika razgovorima sa Erdoganom ''primjereno'''' interesima Republike Srpske jer se, kaže, radi se državi sa ozbiljnim interesima i uticajima.

Prema riječima Milivojevića, na dnevnom redu biće i pitanja koja opterećuju odnose u BiH, prije svega unustrašnje odnose, ali i vezano za poziciju Visokog predstavnika i dalju sudbinu BiH, te očekuje da će Erdogan potvrditi da bošnjačka strana može da i ubuduće računa na podršku Turske.

''''Treba očekivati da će Erdogan da potvrdi interes i ''''dobre usluge'''' Turske vezano za situaciju u BiH, kao i suverenitet i teritorijalni integritet BiH'''', kaže Milivojević,

Ukazuje da je Turska regionalna sila, koja ima značajan uticaj u BiH, i da je sa tog aspekta ''''prirodno i racionalno'''' da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvuje u razgovorima sa Erdoganom bez obzira na, kako kaže, objedinjen stav u Republici Srpskoj o bojkotu zajedničkih institucija.

Turska, ističe Milivojević, treba da ima u vidu da je funkcionisanje BiH moguće samo u uslovima izvornog Dejtonskog sporazuma, koji podrazumijeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što se, kako kaže, pokušava da zanemari, a važno je da se potvrdi na direktan način.

''''Turska bi to morala da ima u vidu i u tom slučaju bi bio veoma značajan njen doprinos smirivanju strasti unutar BiH i spuštanja bošnjačke strane na zemlju da, ipak, treba voditi politiku u realnim okolnostima. To jedini uslov da se situacija u BiH smiri i da funkcioniše na način koji obezbjeđuje mir i stabilnost i na unutrašnjem planu i u regionu'''', napominje Milivojević.

On, takođe, očekuje da će biti postignuti dogovori oko pitanja koja su i ranije bila na dnevnom redu, prije svega, oko infrastrukturnih projekata iza kojih je stala Turska, poput izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo.

Kada je riječ o odnosima Ankare i Podgorice, Milivojević kaže da su tri motiva za prvu zvaničnu posjetu Erdogana Crnoj Gori, između ostalog, to što je ta zemlja članica NATO-a zbog čega je, smatra, prirodno da se u toj sferi uspostavi dijalog na najvišem nivou.

Milivojević, takođe, ukazuje da su u Crnoj Gori zastupljene bošnjačka i albanska manjina i da su te etničke strukture od posebnog interesa za Tursku koja, kaže, ne želi da se to zanemari.

Dodaje da će tema razgovora biti i ekonomska saradnja dvije zemlje imajući u vidu da je, kako kaže, Turska prva po obimu investicija i broju kompanija u Crnoj Gori, kao i to što je Crna Gora opredijeljena na turizam i usluge, dok je Turska turiristička sila na Mediteranu.

''''Sigurno je da će ključni elemenat njihovih daljih razgovora biti ekonomska dimenzija uz potvrdu politike Turske i njenih interesa vezanih za region, posebno za manjinska pitanja, kao i položaj Crne Gore kao nove članice NATO-a'''', navodi Milivojević.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana