Milivoje Katnić: BIA dokazaka plan za državni udar

Agencije
Milivoje Katnić: BIA dokazaka plan za državni udar

Podgorica - Specijalni crnogorski tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić ocijenio je juče da su dokazi u slučaju navodnog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori "neoborivi". On je dodao da je te dokaze Crnoj Gori dostavila Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) iz Srbije.

Katnić je kazao da su dokazi dobijeni od srpske službe "posebno važni" i da su pribavljeni na zakonit način.

- Dokazi koje smo dobili iz Srbije su važni i posebno smo zahvalni na toj pomoći - kazao je crnogorski tužilac.

Advokati optuženih za navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine tražili su ranije izuzeće dokaza na kojima je zasnovana optužnica protiv 14 osoba, jer tvrde da su oni pribavljeni bez odobrenja suda. Riječ je o dokazima pribavljenim obavještajnim radom stranih agencija.

Specijalni tužilac je ponovio da je u ovom slučaju "postojala uloga stranog elementa inspirisanog iz ruskih nacionalističkih centara".

- Tužilaštvo je provjeravalo kroz materijalne dokaze iskaze svjedoka saradnika i oni su potvrđeni - kazao je Katnić.

On je ocijenio da se dešava da svjedoci saradnici opovrgnu svoje iskaze i da bi se, teorijski, potpisani sporazumi o priznanju krivice mogli poništiti.

- Mi znamo da do toga neće doći, jer postoje apsolutni dokazi koji potvrđuju njihovo priznanje - kazao je Katnić.

Suđenje ruskim, srpskim i crnogorskim državljanima optuženim za navodni pokušaj nasilne smjene vlasti s ciljem sprečavanja Crne Gore da uđe u NATO, zakazano je za 19. jul.

Katnić je ocijenio i da se protiv njega i dalje vodi "specijalni rat", čiji je cilj da se Tužilaštvo prikaže kao selektivno u istragama i da se kompromituje tužilac.

Američki senator Džon Mekejn komentarisao je pokušaj državnog udara na dan izbora u Crnoj Gori, rekavši da bi svaki Amerikanac trebalo bi da bude zabrinut zbog onoga što se 16. oktobra desilo u Crnoj Gori. On je naveo da bi Amerikanci trebalo da se dive hrabrosti lidera Crne Gore, koji su se, kako ocjenjuje, suprotstavili pritisku Rusije i uspjeli da uvedu Crnu Goru u NATO.

O Medojeviću

Govoreći o zahtjevu za skidanje imuniteta i privođenje poslanika opozicionog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, Katnić je ocijenio da "postoje elementi koji ukazuju na to da je pritvor potreban", ali da će odluka o tome biti donesena nakon saslušanja. Medojević, koji je osumnjičen za pranje novca tokom izborne kampanje za oktobarske izbore, po riječima specijalnog tužioca, može da utiče na svjedoke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana