Milica Ristović-Krstić, ambasador BiH u Atini: Cilj bošnjačke politike apsolutna majorizacija Srba i Hrvata

Srna
Milica Ristović-Krstić, ambasador BiH u Atini: Cilj bošnjačke politike apsolutna majorizacija Srba i Hrvata

SARAJEVO - Ambasador BiH u Atini Milica Ristović-Krstić ocijenila je, povodom današnjeg reagovanja Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara o obilježavanju 1. marta, da je zapanjujuće odsustvo realnosti kod Bisere Turković koja je još jednom pokazala da je jedini i primarni cilj bošnjačke politike apsolutna majorizacija Srba i Hrvata u BiH.

“Djeluje da je potpuno nesvjesna činjenice da je 1. mart u Republici Srpskoj običan radni dan koji nije i nikada neće biti praznik za Srbe koji dolaze iz Srpske i predstavljaju srpski narod u bilo kojoj instituciji u BiH. Ironično je pozivati se na Ustav i zakone, dok se istih principa ni sama Turkovićeva ne drži, ne poštujući odluke Predsjedništva BiH o mnogim pitanjima do sada”, naglasila je Krstićeva.

Ona je napomenula da ideologija koju srpski ambasadori promovišu nije ni u kom slučaju politička, nego nacionalna, jer je riječ o predstavnicima srpskog naroda u diplomatsko-konzularnoj mreži, a ne političkim partijama.

“Nažalost, Turkovićeva je ta koja ruši i razgrađuje zemlju instrukcijama koje šalje, zdušno se trudeći da nas Srbe do kraja otuđi od identiteta BiH. Ponosna sam što su ostale kolege ambasadori, šefovi DKP-a, bili potpuno jedinstveni prilikom pisanja pisma i donošenja odluke da se obratimo ministarki ovim putem, jer je važno da se čuje usaglašen stav srpskih ambasadora”, rekla je Krstićeva Srni.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara saopštilo je da će istupi dijela ambasadora i generalnih konzula, koji su odbili instrukcije o obilježavanju 1. marta, biti osnov za poziv na odgovornost zbog kršenja principa diplomatske službe.

Iz Ministarstva su naveli da je zakon, kojim je 1. mart utvrđen kao praznik, donesen u ratu i da je još na snazi, te da postoji obaveza da se postupa u skladu s njim.

Srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su 19. februara otvoreno pismo kojim obavještavaju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Biseru Turković da neće prihvatiti njenu instrukciju kojom zahtijeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od tzv. “dana nezavisnosti BiH”, 1. marta obilježe ovaj nepostojeći praznik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana