Mileta Radovanić, generalni sekretar koalicije “Crno na bijelo”: Ispoštovaćemo volju građana da DPS ode s vlasti

Aleksandar Stojanović
Mileta Radovanić, generalni sekretar koalicije “Crno na bijelo”: Ispoštovaćemo volju građana da DPS ode s vlasti

Već po objavljivanju prvih rezultata parlamentarnih izbora bilo je jasno da će koalicija “Crno na bijelo”, okupljena oko građanskog pokreta URA lidera Dritana Abazovića, sa osvojena četiri mjesta u Skupštini Crne Gore, biti tas na vagi od kojeg će zavisiti sastav nove parlamentarne većine.

Generalni sekretar ove koalicije Mileta Radovanić u intervju za “Glas Srpske” ističe da su prezadovoljni ostvarenim izbornim rezultatom i da je najvažnije da su u Crnoj Gori došle promjene.

- Iako ćemo u narednom periodu razmatrati opcije oko sastava vlade, prevashodno ćemo ispoštovati volju građana koji su iskazali želju da Demokratska partija socijalista nakon 30 godina ode sa vlasti  - kazao je Radovanić.

GLAS: Iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” podržali su ideju ekspertske vlade za koju se zalaže Vaš pokret. Da li će to biti jedan od Vaših uslova?

RADOVANIĆ: Mi ostajemo pri tom zahtjevu, jer Crna Gora ima brojne probleme, ekonomske i privredne, i jedino ekspertska vlada u nekom tranzicionom periodu može da zaustavi dalji pad privrede Crne Gore. Pored ovog, mi ostajemo istrajni i u sprovođenju pet principa koji podrazumijevaju apsolutnu vladavinu prava i beskompromisnu borbu protiv korupcije, reformu obrazovanja, zdravstva i ekonomije, te zaštitu životne sredine.

GLAS: Profesor Zdravko Krivokapić je istakao da će njihov prvi zahtjev biti da se povuče sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Kakav je Vaš stav u vezi s tim pitanjem?

RADOVANIĆ: Taj zakon, koji je “izvučen iz ladice”, svakako je uticao na ove izbore. Mi smo više puta naglašavali svoj stav oko tog Zakona i sigurno da će jedan od zadataka nove ekspertske vlade biti da predloži nacrt jednog modernog, boljeg zakona koji nijednu vjeroispovijest neće stavljati u podređen položaj i koji će bolje urediti pitanje vjernih zajednica, njihovog odnosa prema državi i države prema njima.

GLAS: Kao jedan od najvažnijih koraka iz opozicije navode neophodnost usvajanja zakona o porijeklu imovine i lustracije.

RADOVANIĆ: Svakako, ključni zadatak nove vlade biće usvajanje tih sistemskih zakona. Naš pokret je već napravio nacrte tih zakona, ali naravno da ćemo se konsultovati i sa drugim političkim opcijama kako bismo dobili što bolje rješenje u tom pogledu. Bitno je da se ozbiljno uđe u borbu protiv korupcije, te da se otvore udbaški dosijei.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana