Milatović: PES je u slobodnom padu

Tanjug
Milatović: PES je u slobodnom padu

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ponovo je kritikovao rekonstruisanu vladu premijera Milojka Spajića zbog brojnosti resora, uz podsjećanje da je prije godinu dana zagovarao “inkluzivan pristup” u formiranju izvršne vlasti i da je takav stav bio “determinisan potrebom da se novoformirana većina efikasno odnosi prema ključnim izazovima, ali ne i za vladu koja će biti najbrojnija u Evropi.

Danas, godinu dana kasnije, njegova opaska koja je izrečena prilikom rekonstrukcije ne može se, kaže, okarakterisati kao nepricipijelnost u odnosu na ranije stavove.

- Ovo iz razloga što se prilikom njenog formiranja nisam zalagao da bude najbrojnija vlada u Evropi, s preko 30 članova i sedam potpredsjednika, s raspodjelom resora mimo svakog demokratskog i racionalnog principa, a na štetu građana Crne Gore, kazao je Milatović za podgoričke Vijesti.

Ulaskom Bošnjačke stranke, Nove srpske demokratije Andrije Mandića i Demokratske narodne partije Milana Kneževića, broj članova Spajićeve Vlade povećao se na 32, u odnosu na 23 koliko ih je bilo prije rekonstrukcije.

Milatović ocjenjuje da se rekonstrukcijom “mimo meritokratskih standarda, a u cilju partijske trgovine”, devalvirao učinak ministara koji su dobro radili svoj posao.

- Doduše, iznenađen sam i njihovim zidom ćutanja u neuporedivo manjim i u sistemskom smislu manje važnim resorima (ili čak i mjestima bez portfelja), rekao je šef crnogorske države.

Na pitanje da li je i dalje pri ocjeni izrečenoj u novembru prošle godine, da je uvjeren da šef Skupštine i NSD-a Andrija Mandić dijeli njegovu (Milatovićevu) i Spajićevu viziju “o evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore”, šef države nije direktno odgovorio, već je kazao da, pored krupnih ideoloških i programskih razlika s Mandićem, mora “konstatovati činjenicu da se radi o iskusnom političaru koji u ovom trenutku, iako u političkoj manjini u okviru parlamentarne većine, diktira procese”, pišu Vijesti.

- Uz to, ne mogu mu zamjeriti što uspješno nameće teme koje su programski važne njegovoj partiji, ali mogu zamjeriti svojoj bivšoj partiji (PES) što je izgubila liderstvo u procesu i što je u velikoj mjeri zanemarila svoje programske ciljeve. Da je PES pokazao drugačiji karakter, siguran sam da bi ta partija bila u prilici da mijenja druge političke subjekte iz parlamentarne većine i diktira tempo. Nažalost, desilo se upravo suprotno. PES je danas u političkom smislu partija u slobodnom padu, koja je usled nedostatka vrijednosnog kompasa iznevjerila nadu u promjene, tvrdi Milatović.

Milatović kaže da se, dok je bio funkcioner PES-a, nije zalagao da ta stranka postane izvršilac tuđih politika, već da je, kao jedan od njenih lidera, čuvao integritet te stranke “u više navrata nakon izrečenih neistina drugih partijskih aktera”.

Vijesti pišu da je on time ciljao na Spajića, koji je početkom prošle godine, kako navode, "obmanjivao javnost da nema prebivalište u Srbiji, da bi se potom ispostavilo da ima, zbog čega je diskvalifikovan iz trke za predsjednika države". Milatović, koji je potom postao kandidat PES-a za šefa države, kazao je tada da ni ta stranka ni Spajić “nisu pokazali potrebnu dozu odgovornosti”, podsjećaju Vijesti.

Umjesto da, kaže Milatović, PES mijenja političku scenu, politička scena je promijenila PES, i to je, prema njegovim riječima, bio jedan od ključnih razloga zašto je napustio partiju koju je stvarao.

- Daj nekome vlast da vidiš kakav je čovjek, kaže narodna poslovica. Isto važi i za partiju. Kad preuzme vlast, tek onda pokaže svoj pravi karakter, konstatovao je Milatović.

Šef crnogorske države kaže da su održiv ekonomski model, otklon od tema koje dijele društvo i dobrosusjedska politika u regionu bila tri najvažnija stuba na kojima je nastao PES. 

Tvrdi da su teme koje izazivaju podjele svakim danom sve aktuelnije, da je dobrosusjedska politika u značajnoj mjeri dovedena u pitanje, “da smo bili svjedoci otkazivanja posjete najviših zvaničnika EU, a da su neki od naših najviših zvaničnika nedobrodošli u jednu od zemalja članica EU”, te da ponuđeni ekonomski model (program “Evropa sad 2” prim. aut.) sadrži niz nejasnoća i nedorečenosti koje s pravom dovode u pitanje njegovu održivost.

Uvjeren je, kaže Milatović, da su “građani koji žele stabilnu, bezbjednu i naprednu Crnu Goru, bez lažnih obećanja i netransparentnosti, Crnu Goru koja je prva sljedeća članica EU, i koja na tom putu prati svoje državne interese”, pristojna većina o kojoj je govorio, koja će “opet pokazati svoju snagu”.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana