Milatović najavljuje članstvo u EU do 2028.

GS
Milatović najavljuje članstvo u EU do 2028.

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović pohvalio se da Crna Gora već dugo usklađuje svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom, što je, poručuje, veoma važno imajući u vidu kompleksan geopolitički bezbjednosni momenat u Evropi.

Milatović učestvuje na Evropskom forumu Alpbah 2024. u Austriji, gdje je govorio na panelu na temu novog zamaha u procesu EU proširenja pod imenom "Proširenje Evropske unije: Novo poglavlje ili staro vino u novim flašama"?

- Crna Gora jeste zemlja predvodnica integracionog procesa, ali koristeći rječnik nedavno završenih Olimpijskih igara, kada smo počeli pristupne pregovore 2012. godine mislili smo da će ovo biti trka na 400 metara – a postao je maraton sa preprekama. To je proces koji se, uvjeren sam, približava kraju i Crna Gora će postati 28. članica EU do 2028. godine, naveo je Milatović, prenosi Tanjug.

On je naglasio da je to važan zadatak kome je posvećen jer je, kako kaže, pristupanje zemlje u EU veća priča od same Crne Gore.

On je podsjetio da je Crna Gora jedina otvorila sva pregovaračka poglavlja, dio zatvorila i da su očekivanja da do kraja godine zatvori još jedan značajan broj oblasti u pregovorima sa EU.

Predsjednik Crne Gore vjeruje da je i njena veličina, dobrosusjedski odnosi, ekonomski napredak, činjenica da koristi evro kao valutu čine najboljim kandidatom za EU članstvo.

- Crna Gora već dugo usklađuje svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom, što je veoma važno imajući u vidu kompleksan geopolitički bezbjednosni momenat u Evropi. To pokazuje i ozbiljnost nas kao zemlje kandidata koja će postati dio EU. Optimista sam i imajući u vidu nove momente u Briselu ali i političke promjene u zemlji posljednjih godina, uvjeren sam da su nam vrata EU otvorena i da ćemo u saradnji sa našim evropskim partnerima biti uspješna priča i pozitivan signal za ostale države, kazao je Milatović.

Učesnici panela bili su savezna ministarka za EU i ustavna pitanja Austrije Karoline Edtštadler, specijalni izaslanik Francuske za pomoć i obnovu Ukrajine Pjer Hajlbron i zamjenica premijera Moldavije Kristina Gerasimov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana