Milanović: Želimo normalne odnose sa Srbijom

Srna
Milanović: Želimo normalne odnose sa Srbijom

Beograd - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je večeras da Hrvatska želi normalne odnose sa Srbijom, ali da se može ponovo desiti da zatvori granicu.

"Hrvatska može da zaustavi ulazak Srbije u EU. Ja to ne želim. Želimo normalne odnose", rekao je Milanović i dodao da je Hrvatska mjerama štitila svoje nacionalne interese i granice i da, ukoliko procjeni da treba, može opet da ih zatvori.

Milanović je za RTS ocijenio da se srpska vlast ponaša "kao da upravlja zemljom trećeg svijeta" i da Srbija "mora da se ponaša kao organizovana država".

On kaže da Srbija migrante dijelom treba da šalje put Mađarske, dijelom preko Rumunije, a dijelom kroz Hrvatsku, ocijenivši da je zid sa mađarske strane granice ruglo Evrope.

Milanović tvrdi da je odluka Srbije da zabrani ulazak vozila koja prevoze hrvatsku robu diskriminatorska, za razliku od odluke Hrvatske koja je zabranila ulazak svih kamiona.

"Hrvatska je ono učinila nediskriminatorno, da zaštiti nacionalne interese i pošalje poruku - žljudi, sarađujte s namaž. Nakon toga, Srbija uvodi diskriminatorku mjeru protiv hrvatske robe, što je protivno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Milanović.

On kaže da Hrvatska nakon toga zabranjuje ulazak vozilima sa srpskim tablicama, dodajući da u autobusu može biti 50 Hrvata. "To je retorzija", rekao je Milanović.

Na pitanje novinara da li je Zagreb bio pod pritiskom Brisela da otvori granicu, Milanović kaže da je član Evropskog savjeta i da "niko tamo nije o tome htio da razgovara". "Ne znam ko bi vršio pritisak na Hrvatsku", rekao je Milanović i dodao da to sigurno nisu službenici Evropske komisije.

Hrvatski premijer tvrdi da nikada nije rekao da su Srbi varvari i da je njegova izjava "pogrešno citirana i izvučena iz konteksta". "Rekao sam Mađari grade zid prema varvarima..., odnosno /mađarski premijer Viktor/ Orban Arape doživljava kao varvare", rekao je Milanović.

On kaže da se zalaže za Srbe i da su njegovi preci kao partizani "branili Srbe od ustaškog zuluma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana